Israels FN-ambassadör Gilad Erdan bar en Davidsstjärna på ett säkerhetsrådsmöte i FN i New York.
Israels FN-ambassadör Gilad Erdan bar en Davidsstjärna på ett säkerhetsrådsmöte i FN i New York. - Foto: Eduardo Munoz Alvarez

Ambassadör bar Davidsstjärna för ”att chocka”

Israels FN-ambassadör Gilad Erdan bar nyligen den gula Davidsstjärnan på ett möte i FN:s säkerhetsråd. Valet av symbol väckte kritik. Erdan försvarar sig nu med att han ville chocka ett lamslaget säkerhetsråd.


Den judiska symbolen utnyttjades av nazisterna för att peka ut och förfölja dem med judiskt påbrå under Förintelsen, både i Nazityskland och i de länder som ockuperades av nazisterna.

— Jag vill betona att mitt mål först och främst var att chocka säkerhetsrådet, sade Erdan i en intervju med amerikanska mediebolaget CNN på söndagen om beslutet att bära stjärnan på ett möte om krisen i Mellanöstern.

— Jag ville påminna medlemsländerna om deras tystnad. Och jag ville framföra ett budskap om att vi – till skillnad från tidigare – inte är så svaga som vi var under Förintelsen.

Erdans val att bära Davidsstjärnan har bland annat kritiserats av den israeliska myndigheten Yad Washem, som ansvarar för hågkomsten av Förintelsen. Dess ordförande Dani Dayan skriver på X: ”Handlingen vanärar Förintelsens offer, liksom staten Israel.”

FN:s säkerhetsråd är för närvarande helt splittrat i de stora konflikter som pågår; rådet har inte kunnat enas om en enda resolution om utvecklingen i Mellanöstern eller om Hamas attack mot Israel.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!