Volker Türk, FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna, under mötet i Genève.
Volker Türk, FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna, under mötet i Genève. - Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

FN-chef vill se utredning av krigsbrott

FN:s människorättschef Volker Türk vill att det internationella samfundet låter utreda misstänkta krigsbrott i kriget mellan Israel och Hamas. Det säger han under ett möte med FN:s medlemsländer – efter att själv ha besökt Mellanöstern.


— Extremt allvarliga anklagelser om många och genomgripande brott mot internationell humanitär rätt, oavsett vem som begår dem, kräver grundlig utredning och fullständigt ansvarsutkrävande, säger Volker Türk, som är FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna.

Kravet på en krigsbrottsutredning kritiseras hårt av Israels ambassadör Meirav Eilon Shahar, som säger att internationell rätt inte är "en självmordspakt".

— Om en stat inte kan försvara sig, eller kritiseras för att göra det i linje med internationell rätt, kommer terrororganisationer uppmuntras att fortsätta använda dessa metoder – övertygade om att de har fortsatt internationellt stöd, säger han.

Enligt den palestinske ambassadören Ibrahim Khraishi borde FN-länderna "vakna upp" till de massiva överträdelser som Israel begår i Gaza.

— Det här är en massaker, det här är folkmord, och vi ser det på tv. Det kan inte fortsätta, säger Khraishi.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!