En filippinsk soldat vaktar ingången till lokalen i Marawi där bombattentatet skedde.
En filippinsk soldat vaktar ingången till lokalen i Marawi där bombattentatet skedde. - Foto: Froilan Gallardo/AP/TT

Bombdåd på mässa i Filippinerna – minst 4 döda

Minst fyra personer dog och dussintals människor skadades vid ett bombattentat mot en katolsk mässa i staden Marawi i provinsen Mindanao i Filippinerna på söndagen.


Marawi på Mindanao, i södra delarna av öriket, är landets största muslimskt dominerade stad.

Attentatet skedde under pågående mässa i en lokal på Mindanaouniversitetets område, enligt den regionala polischefen Allan Nobleza.

— Vi håller på att utreda om det var en hemgjord bomb som exploderade eller om det var en handgranat som kastades in, säger Nobleza.

Minst fyra personer, tre av dem kvinnor, dödades och omkring 50 personer har förts till sjukhus. Majoriteten vårdas för lindriga skador, men för minst två av de skadade är läget livshotande.

Ledningen för universitet fördömer dådet och uttalar fullt stöd för den kristna befolkningen i staden och alla som berörs av dådet. Även landets president Ferdinand Marcos fördömer attacken, som han skyller på "utländska terrorister". Än så länge finns dock ingen tydlig indikation på vem som ligger bakom explosionen.

Dådet följer på en händelse i veckan där den filippinska militären med en flygräd slog till mot och dödade elva, enligt militären, islamister i en organisation med namnet Dawlah-Islamiyah i Mindanao. Polischefen uppger att man undersöker om det finns något samband mellan räden och bombdådet.

TT
/
Senaste nytt

Avbröt avrättning efter åtta försök

Karolinska kvar bland topp tio i världen

Karolinska universitetssjukhuset är världens sjunde bästa sjukhus enligt amerikanska tidskriften Newsweeks rankning.

Domare nekar Trump på valsedel i Illinois

1 timme sedan
En lokal domare i Illinois har beslutat att ex-presidenten Donald Trump inte kan stå på delstatens valsedlar på grund av hans roll i kongresstormningen efter förra presidentvalet, rapporterar amerikanska medier.

Rekordlåga utsläpp från nya bilar

2 timmar sedan
Genomsnittsutsläppen från nya personbilar minskade under 2023, och var förra året de lägsta som Transportstyrelsen uppmätt. Framför allt beror minskningen på att elbilarna har blivit fler.

Allvarlig tågolycka i Örebro – tre påkörda

igår 23:26
Tre personer har skadats mycket svårt i en påkörningsolycka med tåg i centrala Örebro, enligt polisen.

Trumpmål fördröjs efter HD-besked

igår 23:26
USA:s högsta domstol ska ta upp frågan om landets tidigare president Donald Trump kan hävda immunitet i fallet som rör uppvigling till uppror i samband med den dödliga kongresstormningen i januari 2021.