En filippinsk soldat vaktar ingången till lokalen i Marawi där bombattentatet skedde.
En filippinsk soldat vaktar ingången till lokalen i Marawi där bombattentatet skedde. - Foto: Froilan Gallardo/AP/TT

Bombdåd på mässa i Filippinerna – minst 4 döda

Minst fyra personer dog och dussintals människor skadades vid ett bombattentat mot en katolsk mässa i staden Marawi i provinsen Mindanao i Filippinerna på söndagen.


Marawi på Mindanao, i södra delarna av öriket, är landets största muslimskt dominerade stad.

Attentatet skedde under pågående mässa i en lokal på Mindanaouniversitetets område, enligt den regionala polischefen Allan Nobleza.

— Vi håller på att utreda om det var en hemgjord bomb som exploderade eller om det var en handgranat som kastades in, säger Nobleza.

Minst fyra personer, tre av dem kvinnor, dödades och omkring 50 personer har förts till sjukhus. Majoriteten vårdas för lindriga skador, men för minst två av de skadade är läget livshotande.

Ledningen för universitet fördömer dådet och uttalar fullt stöd för den kristna befolkningen i staden och alla som berörs av dådet. Även landets president Ferdinand Marcos fördömer attacken, som han skyller på "utländska terrorister". Än så länge finns dock ingen tydlig indikation på vem som ligger bakom explosionen.

Dådet följer på en händelse i veckan där den filippinska militären med en flygräd slog till mot och dödade elva, enligt militären, islamister i en organisation med namnet Dawlah-Islamiyah i Mindanao. Polischefen uppger att man undersöker om det finns något samband mellan räden och bombdådet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!