Danmark dras med i strejken mot Tesla.
Danmark dras med i strejken mot Tesla. - Foto: Johan Nilsson/TT

Teslastrejken sprider sig till Danmark: "Otroligt viktig kamp"

Transportarbetarnas förbund 3F Transport i Danmark, som representerar hamnarbetare och chaufförer, har beslutat att stödja de svenska fackförbundens kamp mot Tesla, skriver TT.


Deras mål är att få Tesla att teckna kollektivavtal, vilket är en central fråga i konflikten. Det danska fackförbundet har skickat ett varsel till den danska arbetsgivarföreningen på begäran av det svenska fackförbundet IF Metall, enligt SVT.

Konsekvenser av varslet

Varslet innebär att hamnarbetare och chaufförer i Danmark inte kommer hantera eller transportera Teslas bilar som är avsedda för Sverige om 14 dagar. Denna åtgärd följer efter att svenska hamnarbetare tidigare blockerat mottagningen av Tesla-bilar i Sverige.

Björn Ferrys hårda ord – står upp för Tesla: ”Blir konstigt”

Fackförbundets ordförande om strejken

Jan Villadsen, styrelseordförande för 3F Transport, uttalar sig om situationen:

– IF Metall och de svenska arbetarna för just nu en otroligt viktig kamp. När de ber om vårt stöd backar vi naturligtvis upp det, säger han till danska tv-kanalen TV2 och fortsätter:

– Även om man är en av de rikaste människorna i världen kan man inte bara ha sina egna regler. Vi har en del avtal om arbetsmarknaden i Norden och man måste följa dem om man vill göra affärer här.

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!