Krrespondenten Wael Dahdouh får vård på Nassersjukhuset i Khan Younis i södra Gaza. Hans kollega överlevde inte attacken. På bilden bär en man Dahdouhs pressväst.
Krrespondenten Wael Dahdouh får vård på Nassersjukhuset i Khan Younis i södra Gaza. Hans kollega överlevde inte attacken. På bilden bär en man Dahdouhs pressväst. - Foto: AFP/TT

Al Jazeera-journalist dödad i Gaza

En kameraman som arbetade för Al Jazeera dödades och tv-nätverkets korrespondent skadades svårt i en israelisk attack i södra Gaza på fredagen.


Tv-teamet besköts i samband med att de rapporterade vid en skolbyggnad som tidigare under dagen utsattes för beskjutning i Khan Younis i södra Gaza, enligt Al Jazeera.

Medan de palestinska journalisterna arbetade attackerades området på nytt av en israelisk drönare, uppger tv-nätverket.

Korrespondenten Wael Dahdouh, en välkänd tv-profil som bevakat flera tidigare krig i Gaza, skadades svårt i sin arm och axel. Han lyckades fly från platsen och evakuerades sedan av ambulanspersonal.

Från sjukhussängen berättar han hur hans kollega Samer Abu Daqqa blev kvar, blödandes på marken.

— Han skrek, han ropade på hjälp, säger Dahdouh till tv-kanalen.

En ambulans ska senare förgäves ha försökt nå kameramannen. Abu Daqqa förblödde innan räddningspersonal hittade honom död flera timmar senare, uppger Al Jazeera i ett uttalande.

45-årige Samer Abu Daqqa började arbeta för Al Jazeera i juni 2004, både som kameraman och redaktör.

Israels militär har inte kommenterat händelsen, skriver AP.

Qatarägda Al-Jazeera skriver i ett uttalande att de håller Israel ansvarigt för att "systematiskt rikta in sig på och döda Al Jazeera-journalister och deras familjer."

I slutet av oktober dödades Wael Dahdouhs fru, son, dotter och barnbarn i en attack som tv-nätverket då beskyllde Israel för.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!