Sälen Neil har blivit viral.
Sälen Neil har blivit viral. - Foto: Screenshot från Instagram,

Virala sälen Neil glider genom gator och torg

Sälen Neil eller som han kallas på engelska "Neil the seal" har blivit viral. Sälen är känd för att dra sig runt kring Tasmaniens förorter belägna längs kusten och leka med trafikkoner.


Tasmanien är en delstat i Australien som utgörs av en ö cirka 240 kilometer från Melbournes kust. Tasmanien har fått en ny medborgare: Sälen Neil. Neil är en så kallad sydlig sjöelefant som väger 600 kilogram. Det var bland annat The Guardian först att rapportera om. 

Blockerade kvinna från att ta sig till jobbet

Sälen Neil är känd för att blockera vägar och befinna sig i vägen. Vid en tidpunkt kunde inte en kvinna åka till sitt jobb därför att Neil blockerade hennes bil. I en intervju med The Guardian berättar hon att hon tog kort på sälen för att hennes chef skulle tro på henne. 

Sälen Neil blockerar kvinnans bil. Foto: Screenshot från The Guardian.

Över 60 000 följare

Nu har Neil blivit viral på både Instagram och Tiktok där han filmas när han drar sig runt i trakterna. Hans tillägnade konto på Instagram är uppe i 63 000 följare i skrivande stund. Det är många som inte tycks få nog av sälens upptåg. Men experter är oroliga. 

Professorn Mary-Anne Lea som är verksam vid universitetet i Tasmanien säger till The Guardian att människor måste komma ihåg att sälar är vilda djur. Lea drar paralleller mellan sälen Neil och valrossen Freya i Norge som kom att bli älskad av norrmännen. Hon blev känd för att bruka klättra in i båtar för att sedan ligga och sola. Valrossen Freya avlivades efter att Norska Fiskeridirektoratet ansett att hon var en fara för människors säkerhet. Läs mer om det här.

Nu menar Mary-Anne Lea att människor borde se sambandet. Till The Guardian säger hon att vi med Freya vet vad som kan hända när stora däggdjur interagerar med människor. Vad som kommer att ske med sälen Neil återstår att se.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!