Rök efter israeliskt flygangrepp i södra Gazaremsan.
Rök efter israeliskt flygangrepp i södra Gazaremsan. - Foto: Leo Correa/AP/TT

Nya bombningar i centrala Gaza

Israelisk militär har angripit områden i centrala Gazaremsan. Bombningarna var mycket intensiva, säger boende där. Under morgonen kom också rapporter om flygangrepp nära ett sjukhus i staden Khan Yunis i södra Gazaremsan.


Invånare i centrala Gaza berättar om en natt med återkommande beskjutning och bombningar.

— Det verkar som att de närmar sig, säger läraren Radwan Abu Sheitta och syftar på de israeliska styrkorna.

Han bor i flyktinglägret Bureij som ligger i de centrala delarna av Gazaremsan.

Även i närliggande Nuseirat hördes striderna.

— Vi kunde inte sova på grund av bombningarna, barnen var livrädda, säger fiskaren Ezzel-Din Mohammed Abdallah al-Masry till AP.

Svårt att hitta skydd

Enligt FN har många palestinier som försöker fly bombningarna i Gaza ingenstans att söka skydd.

— Folk är på väg söderut med madrasser och alla sina tillhörigheter i skåpbilar, lastbilar och bilar för att försöka hitta någon säker plats, säger FN-medarbetaren Gemma Connell till Reuters.

En palestinsk man som sökt skydd utanför ett sjukhus i staden Khan Yunis.

Tom White, chef för FN:s organ för palestinska flyktingar UNRWA, säger till brittiska BBC att det för närvarande finns uppskattningsvis 150 000 människor i centrala Gaza som fått evakueringsorder från den israeliska militären.

Under morgonen kom rapporter från invånare i Khan Yunis i södra Gazaremsan om flygangrepp nära stadens största sjukhus. Det Hamasstyrda vårdväsendet uppger att sju människor har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i staden.

I Egypten pågår ett försök att förhandla fram en vapenvila i Gazaremsan. Israels premiärminister Netanyahu har inte kommenterat förslaget direkt men sade under måndagen, när har pratade med sina partimedlemmar i Likud, att han var fast besluten att fortsätta med Israels offensiv.

— Vi utökar kampen under de kommande dagarna och det här kommer att bli en lång kamp, sade han.

Många tusental döda

Enligt de senaste uppgifterna från de Hamaskontrollerade myndigheterna i Gaza har över 20 400 människor dödats där sedan krigsutbrottet.

När den terrorstämplade islamistgruppen attackerade Israel den 7 oktober dödades omkring 1 200 personer och omkring 240 togs som gisslan. Över 100 ur gisslan släpptes under en tillfällig vapenvila i slutet av november.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!