Försäljning av ostron stoppades på flera platser i Frankrike inför nyårshelgen efter larm om magsjuka. Arkivbild.
Försäljning av ostron stoppades på flera platser i Frankrike inför nyårshelgen efter larm om magsjuka. Arkivbild. - Foto: Gerald Herbert/AP/TT

Magsjukelarm hårt slag mot franska ostronodlare

Fransmännens traditionsenliga ostronfrossa på nyårsafton fick sig i år en rejäl törn efter att försäljningen av blötdjuren stoppats på flera platser i landet.


Förbudet infördes efter att ett flertal personer som ätit ostron från odlingar i Arcachon i departementet Gironde i sydvästra Frankrike insjuknat i magsjuka.

Analyser från odlingen visade att blötdjuren innehöll norovirus, ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Även ostron från odlingar i Calvados och Manche visade sig innehålla samma virus.

Enligt odlarna beror problemet på att ostronodlingarna förorenats av avloppsvatten efter att bassängerna översvämmats av stora regnmängder de senaste två månaderna.

För Frankrikes ostronindustri har förbudet inför nyårshelgen, då försäljningen av blötdjuren i vanliga fall är på topp, inneburit ett hårt slag.

— Vi har bara sålt knappt 10 procent av våra ostron – nästan ingenting, säger en ostronodlare till AFP.

Frankrike är Europas största producent av ostron – och fransmännen är också kontinentens största konsumenter av blötdjuren.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!