Många dödades och skadades i onsdagens explosioner.
Många dödades och skadades i onsdagens explosioner. - Foto: Tasnim/AP/TT

Iran: Självmordsbombare kan ligga bakom attacken

Utredare i Iran misstänker att självmordsbombare låg bakom onsdagens blodiga attentat i närheten av general Qassem Soleimanis grav i Kerman i södra Iran. Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom attentatet.


En icke namngiven källa säger till den statliga nyhetsbyrån Irna att övervakningsfilmer visar hur en man utlöste en självmordsbomb på vägen till graven, och att den andra explosionen "troligtvis" utlöstes av en annan självmordsbombare även om det inte är helt klarlagt.

Bomberna ska ha detonerat omkring 1,5 och 2,7 kilometer från graven. Självmordsbombarna ska ha valt platserna eftersom de låg utanför säkerhetskontrollerna.

IS säger sig ligga bakom onsdagens attentat, rapporterar flera medier.

Minst 84 personer dödades och 284 skadades i de två explosionerna som inträffade vid 15-tiden på eftermiddagen, lokal tid, uppger iranska myndigheter. Dödssiffran har skrivits ned i flera omgångar, till en början handlade det om över 100 döda.

Landets ledare har lovat att straffa de skyldiga.

Irans regering har utlöst landssorg på torsdagen för att hedra minnet av de döda.

Toppgeneralen Qassem Soleimani dödades i en amerikansk drönarattack i Irak 2020. Tusentals människor hade samlats för att delta i årsdagen av hans död när de båda explosionerna skedde.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!