Sheikh Hasina, premiärminister i Bangladesh under ett valmöte.
Sheikh Hasina, premiärminister i Bangladesh under ett valmöte. - Foto: Saiful Islam Kallal/AP/TT

Oppositionen bojkottar valet i Bangladesh

Det ledande oppositionspartiet i Bangladesh inledde en tvådagars generalstrejk i lördagsgryningen i protest mot omständigheterna i valet som hålls under söndagen. Bangladesh nationalistparti (BNP), som leds av tidigare premiärminister Khaleda Zia, säger att man bojkottar valet och överväger att försöka störa valproceduren.


Zia sitter för närvarande i husarrest.

Sittande premiärminister Sheikh Hasina söker att bli återvald för fjärde gången i landet med 169 miljoner invånare. Valrörelsen har kantats av våldsamheter och angrepp mot valmöten. Ett 20-tal attacker hade rapporterats det senaste dygnet på lördagen, 10 av dem riktade mot vallokaler.

Sent på fredagen attackerades bland annat ett tåg i huvudstaden Dhaka. Vagnar stacks i brand och fyra människor dog i eldsvådan. Flera personer har gripits för dådet, och enligt myndigheter tillhör de misstänkta gärningsmännen partiet BNP.

En representant för oppositionen, Ruhul Kabir Rizvi, sade i sin tur på lördagskvällen att omkring 1 000 personer som tillhör partiet eller som är regimkritiska hålls fängslade av myndigheter.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!