Taiwans vicepresident Lai Ching-Te anses är en av presidentkandidaterna i nästa helgs val. Arkivbild.
Taiwans vicepresident Lai Ching-Te anses är en av presidentkandidaterna i nästa helgs val. Arkivbild. - Foto: Jorge Saenz/AP/TT

Hetsig Kinadebatt inför avgörande Taiwanval

Taiwan går till ett viktigt presidentval nästa helg då dess framtida förhållande gentemot Kina den närmaste tiden kan avgöras. Omfattande valmöten visade på ett delvis polariserat Taiwan.


Enorma folksamlingar mötte upp i södra Taiwan på söndagen för att visa stöd för respektive presidentkandidat. Valutgången följs noggrant av både Peking och av Washington då regionens säkerhetspolitiska läge har förvärrats de senaste åren.

Vicepresident Lai Ching-Te från Demokratiska progressiva partiet (DPP) är favorit, och har själv karakteriserat utgången som "ett val mellan demokrati och autokrati".

Partiet har styrt Taiwan sedan 2016, och många anhängare hade samlats för att höra Lai valtala under söndagskvällen.

"Står för fred"

Den främste motkandidaten Hou Yu-Ih svarar med att DPP kommer att föra Taiwan "närmare ett krig". Hou representerar partiet Kuomintang (KMT) som anses ha närmare kontakter med Peking än DPP.

KMT samlade över 120 000 anhängare vid ett valmöte på söndagen, även i det i södra Taiwan, i staden Kaohsiung.

— De älskar att säga att Hou Yu-Ih är prokinesisk och kommer att sälja ut Taiwan Men Hou Yu-Ih kommer att se till att freden bevaras i sundet (mellan Kina och Taiwan, sade Hou där han talade om sig själv i tredje person.

Presidentkandidat Hou Yu-Ih som representerar partiet Kuomintang. Arkivbild.

Tredje kandidat

Den tredje kandidaten Ko Wen-Je har fått ett oväntat stöd bland främst unga väljare, då Ko och hans Taiwans folkparti kritiserar både DPP och KMT som föråldrade politiska bastioner.

Partiet drog runt 80 000 sympatisörer till det valmöte som också hölls i Kaohsiung.

Någon av de tre kandidaterna ska ersätta Taiwans avgående president Tsai Ing-Wen, som har valt en hård hållning mot Peking och därmed hamnat på direkt kollisionskurs med Kinas ledare Xi Jinping. Xi i sin tur har förstärkt retoriken om att Taiwan ska bli en del av Folkrepubliken Kina.

Taiwan är i praktiken en självständig stat, men bara ett fåtal länder erkänner Taiwan. Anledningen är att Kina gör anspråk på Taiwan som en av sina provinser och Peking straffar de länder som erkänner Taiwan med repressalier.

Konflikten förstärks över det ökade intresset mellan maktsfärer i regionen, vilket i sin tur lett till en ökad militarisering av området. En grundpelare i USA:s utrikespolitik är att försvara Taiwans självständiga rättigheter, vilket gör att även regeringen i Washington noggrant följer valutgången.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!