Det nya utbrottet skedde på söndagsmorgonen.
Det nya utbrottet skedde på söndagsmorgonen. - Foto: Almannavarnadeild ríkislögreglustjóra/NTB/TT

Lava strömmar in i Grindavík – hus brinner: "Oroliga"

Klara Halldórsdóttirs är beredd på att aldrig bo i sin hemstad Grindavík igen. Vi lever alla i en enorm osäkerhet och ovisshet inför framtiden, säger hon.


Uppemot 200 mindre jordbävningar registrerades tidigt på söndagsmorgonen. Den isländska kustbevakningen har lokaliserat utbrottet till söder om Hagafjell, enligt Islands meteorologiska kontor. 

 På söndagseftermiddagen bröt en ny spricka upp bara några meter från stadsgränsen, med lava som rinner in mot bebyggelsen. Ett första hus har fallit offer för lavaströmmen, rapporterar Rúv. Enligt uppgifter till public service-bolaget fanns inga människor i huset. 

–Det är väldigt illavarslande, säger statsminister Katrín Jakobsdóttir till dagstidningen Morgunbladid om utbrottet.

Magmakammare oroar

Sedan den nya sprickan öppnat sig ser läget värre ut, enligt Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitetet.

Det är ganska intensiva lavafontäner bredvid två av husen, säger han.

Utbrottet kan i bästa fall mattas av fort, som i december. Men det som oroar på sikt är att en magmakammare fyllts på. Det kan göra att utbrottet fortsätter med risk för att fler byggnader förstörs av lava eller brinner ner.

Mer magma har kommit in i systemet och det orsakar mer förödelse. Det är en inte försumbar risk att ytterligare två sprickor öppnas längre söderut i centrum av staden, säger Lund.

Magmakammaren är belägen norr om staden, under turistattraktionen Blå lagunen.

Lavan har också runnit över huvudvägen mellan Grindavík och Reykjavik, som har stängts av. Inga människor finns kvar i Grindavík sedan staden evakuerades i natt.

Infrastruktur så som el och vattenledningar har redan skadats.

Vaknade av sirener

Under lördagskvällen gick det ut varningar om att något var på gång. Islands civilförsvar rekommenderade de invånare som hade möjlighet att lämna staden. Ína Ösp Úlfarsdóttir Aspar vaknade av sirener som tjöt tidigt på söndagen.

Jag bara hoppar upp och väcker min bror, berättar hon för Rúv.
Jag vet inte hur mycket tid jag har, men jag är ute ur huset en halvtimme senare.

Grindavík evakuerades senast i november efter flera jordbävningar och risk för vulkanutbrott. I december skedde ett utbrott, men då nådde lavan aldrig staden.

Enorm ovisshet

Svenska Jenny Kristinsson från Landskrona är på besök på Island. Hennes mans familj kommer från Grindavík. Alla har tvingats lämna sina hem.

Kristinsson beskriver en stor maktlöshet.

— De är förtvivlade, ledsna och oroliga. Ingen vet om det någonsin kommer bli detsamma igen.

Även om Grindavíkborna nu är utspridda tror både Halldórsdóttir och Kristinsson att den svåra tiden har fört invånarna närmare varandra.

— Vi lever alla i en enorm osäkerhet och ovisshet inför framtiden, säger Halldórsdóttir.

— I detta sorgliga förenas Grindavíksborna. De är starka och tar hand om varandra. Jag är stolt att stå människor nära som är som dem, säger Kristinsson.

Jenny Kristinsson (i solglasögon) med sin familj på Island. Hennes mans familj kommer från Grindavík.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!