Människor samlas framför den förstörda byggnaden i Damaskus.
Människor samlas framför den förstörda byggnaden i Damaskus. - Foto: Louai Beshara/AFP/TT

Iranska underrättelsetoppar uppges dödade

Iranska revolutionsgardets underrättelsechef i Syrien uppges ha dödats i en attack i Syriens huvudstad Damaskus, enligt iranska medier. Irans utrikesdepartement anklagar Israel för att ligga bakom attacken – och lovar att svara på anfallet.


Fakta: Revolutionsgardet

När Islamiska revolutionsgardet bildades i Iran strax efter den islamiska revolutionen 1979 var det för att skydda det nya religiösa statsskicket från eventuella kuppförsök, särskilt från Irans nationella armé. Det är också hos den religiösa regimen lojaliteten ligger, inte hos det iranska folket.

Revolutionsgardet består av markstyrkor, flygvapen och marin, men även den ökända Basijmilitären och Qudsstyrkan, som ansvarar för insatser utomlands. Qudsstyrkans uppdrag består till huvudsak i att organisera och ibland även leda lokala styrkor utomlands i aktiviteter som gynnar den Islamiska republiken Iran.

Revolutionsgardet har även ett eget underrättelseorgan.

Utöver det kontrollerar Revolutionsgardet, eller IRGC som det internationellt kallas utifrån det engelska namnet Islamic Revolutionary Guard Corps, stora delar av Irans ekonomi genom bolag inom bland annat Irans viktiga sektor med fossila bränslen.

Revolutionsgardet meddelar att fem av gardets medlemmar dödats i attacken.

Enligt uppgifter till iranska medier är revolutionsgardets underrättelsechef i Syrien, liksom biträdande underrättelsechefen, bland dem som dödats.

Iran förbehåller sig rätten att svara på attacken, och kommer att göra det "vid lämplig tid och plats", uppger utrikesdepartementets talesperson Nasser Kanani.

Ingen israelisk kommentar

Irans president Ebrahim Raisi har fördömt attacken, enligt iranska medier, och sagt att sådana dåd inte kommer att förbli obesvarade.

Israels militär har inte kommenterat attacken.

Det var ett bostadshus med flera våningar som träffades. En stor rökplym steg från platsen där den attackerade byggnaden blivit en hög med spillror, och räddningsarbetare letade efter överlevare.

Minst tio personer dödades i anfallet, uppger brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

SOHR: Riktade sig mot ledare

Enligt SOHR, som har ett nätverk av källor i Syrien, användes byggnaden av ledare i iranska revolutionsgardet liksom propalestinska grupper.

Ett möte rapporteras ha pågått när attacken inträffade. SOHR-chefen Rami Abdel Rahman säger att attacken riktade sig mot ledande personer i de grupperna.

I slutet av december i fjol dödades den iranske generalmajoren Razi Moussavi i ett israeliskt flyganfall i Syrien.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!