Ett militärt transportflygplan av typen Iljusjin-76 har kraschat i ryska Belgorod.
Ett militärt transportflygplan av typen Iljusjin-76 har kraschat i ryska Belgorod. - Foto: UGC via AP/TT

Stort militärplan har störtat i Ryssland

Ett militärt transportflygplan har kraschat i Rysslands gränstrakter, några mil från Ukraina. Uppgifterna går isär om vad och vilka som fanns ombord, men många uppges ha omkommit.


Kraschen inträffade vid klockan elva lokal tid, eller nio svensk tid, på onsdagsförmiddagen.

Olika overifierade filmklipp som sprids visar hur ett stort flygplan störtar ned i marken i närheten av bebyggelse, varpå ett väldigt eldklot stiger mot himlen. Enligt samstämmiga uppgifter var det ett stort militärt transportflygplan av typen Iljusjin-76.

"Det störtade på ett fält nära ett bebyggt område. Alla ombord dog", skriver Vjatjeslav Gladkov, guvernör i den ryska gränsregionen Belgorod, på Telegram.

Även oberoende ryska kanaler rapporterar att samtliga personer ombord har omkommit.

Olycksplatsen placeras vid orten Jablonovo, strax nordost om den större staden Belgorod och några mil från Ukrainas gräns.

Rök stiger från platsen där militärflygplanet slog ned.

Svårtydda uppgifter

Enligt det ryska försvarsdepartementets utsago befann sig 65 ukrainska krigsfångar ombord, då de transporterades inför en planerad fångutväxling. Enligt dessa uppgifter fanns där också sex besättningsmedlemmar och ytterligare tre medföljande.

Flera statliga medier i Ukraina förde i ett tidigt skede vidare anonyma källuppgifter från den ukrainska militären som gjorde gällande att Ukrainas luftvärn sköt ned planet – och att det höll på att transportera robotar till den ryska krigsinsatsen.

Dessa uppgifter drogs senare tillbaka och dementerades.

I ett officiellt uttalande understryker Ukrainas militär att saken ännu behöver undersökas.

I ett inledande skede tycks det omöjligt att bevisa någon av dessa versioner, enligt Markus Göransson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

— Det behövs bevis för att det skulle vara lastat med robotar eller att det transporterade ukrainska krigsfångar, båda är väldigt tacksamma utsagor för respektive land och lite väl passande för de narrativ som man vill sprida, säger Göransson till TT.

Föregicks av flyglarm

Tidigare under onsdagsmorgonen hade det utfärdats ett formellt flyglarm i Belgorod-regionen.

Ukraina har under en tid trappat upp anfall mot mål på den ryska sidan, inte minst i staden Belgorod. Så sett är det förståeligt att det spekuleras i att Ukraina ligger bakom flygkraschen, enligt Markus Göransson.

— Men det är väldigt många militärflyg i cirkulation i luften, framför allt intill den ukrainska gränsen, och det kan mycket väl vara en olyckshändelse, säger han.

Natten till tisdag slog ryska robotar ned i storstaden Charkiv på den ukrainska sidan av gränsen. Ett flerfamiljshus bombades delvis sönder och flera civila personer dödades. Området har varit hårt ansatt och tidvis ockuperat under invasionskrigets gång.

Ett ryskt plan av modell Iljusjin-76 har störtat i gränsregionen Belgorod. Här flyger ett plan av den modellen i ett annat sammanhang. Arkivbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!