En kvinna sörjer offren för mordbranden i en animeringsstudio i Kyoto i Japan i juli 2019. Arkivbild.
En kvinna sörjer offren för mordbranden i en animeringsstudio i Kyoto i Japan i juli 2019. Arkivbild. - Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Japansk mordbrännare döms till döden

Den man som stått åtalad för en mordbrand mot en animationsstudio i Kyoto i Japan där 36 människor dog och ett 30-tal skadades har dömts till döden, rapporterar japanska medier.


Mannen är idag 45 år och har sedan tidigare erkänt att han låg bakom branden mot Kyoto Animation den 18 juli 2019, det dödligaste dåd som drabbat landet på flera decennier.

Enligt åklagarna i ärendet ska den dömde ha sökt hämnas för ett påstått plagiat, en anklagelse som tillbakavisats av studion.

Försvaret hävdade under rättegången att 45-åringen inte ska dömas för brott eftersom han "inte hade förmågan att skilja mellan gott och ont och inte kunde sluta utföra dådet till följd av en psykisk störning".

Den utsagan underkändes dock av domaren som konstaterade att han "varken var sinnessjuk eller led av försvagad mental förmåga vid tiden för brottet".

Japan är ett av få utvecklade länder som tillämpar dödsstraff, en påföljd som i regel delas ut i mordfall med fler än ett offer och av opinionsmätningar att döma finns ett betydande folkligt stöd för detta.

Japan kritiseras dock regelbundet av människorättsorganisationer, som bland annat pekar på att den som dömts till döden ofta får reda på att de skall avrättas på morgonen samma dag som det ska ske.

Den senaste avrättningen i landet ägde rum 2022 och i december 2023 fanns totalt 107 personer dömda till döden i japanska fängelser.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!