Danish Korean Rights Groups grundare Peter Møller överlämnar anmälningar till försoningskommissionen i Sydkorea. Arkivbild från september 2022.
Danish Korean Rights Groups grundare Peter Møller överlämnar anmälningar till försoningskommissionen i Sydkorea. Arkivbild från september 2022. - Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Danska adoptionsbyråer kände till fusk

Danmarks adoptionsbyråer kände under 70- och 80-talet till att Sydkorea kunde ändra spädbarns identitet. Ändå fortsatte adoptionerna från landet till Danmark. Det framkommer i en ny dansk statlig rapport.


"Inom ramen för de gällande reglerna i Sydkorea var det alltså möjligt att ändra information om barnets bakgrund och ge bort ett barn för adoption utan de biologiska föräldrarnas vetskap", skriver Ankestyrelsen, det danska social- och integrationsdepartementets överklagandenämnd, i sin rapport.

Enligt Ankestyrelsen har detta "berövat de adopterade möjligheten att få kunskap om sin egen identitet och historia". Det betyder dock inte nödvändigtvis att adoptionen skedde mot de biologiska föräldrarnas vilja.

Stora summor pengar överfördes mellan de danska och sydkoreanska adoptionsorganisationerna, enligt rapporten.

Utredningen påbörjades i januari 2023, efter att närmare 300 sydkoreaner som adopterats till andra länder krävt svar från Sydkorea om hur processen gått till.

Uppropet leddes av gruppen Danish Korean Rights Group (DKRG). I september 2022 överlämnade DKRG:s ledare Peter Møller de nästan 300 anmälningarna till en försoningskommission i Sydkorea.

Förra veckan beslutade den enda kvarvarande organisation i Danmark som förmedlar adoptioner från utlandet att stoppa samtliga internationella adoptioner. Det innebär att det i praktiken inte längre är möjligt för danskar att adoptera från utlandet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!