Adina Moshe, i röd tröja, fotograferad då hon fördes bort av Hamas den 7 oktober förra året.
Adina Moshe, i röd tröja, fotograferad då hon fördes bort av Hamas den 7 oktober förra året. - Foto: AP/TT

72-åring: Då mötte jag Hamasledaren i tunneln

Hon fick höra att hon bara skulle hållas fången några dagar. I stället dröjde det nästan två månader innan 72-åriga Adina Moshe släpptes av Hamas i Gaza. Då hade gisslan flera gånger fått besök av extremiströrelsens ledare, berättar hon nu. Hej, hur mår ni? sade Yahya Sinwar till fångarna djupt nere i tunnlarna.


Fakta: Gisslan sedan den 7 oktober

När Hamas och andra militanta grupper gick till storskalig attack inne i Israel den 7 oktober förra året beräknas de ha dödat över 1 000 människor, varav de flesta civila. De förlorade också själva minst 1 000 man, enligt Israel.

Men de tog också ungefär 250 personer som gisslan, mestadels äldre, kvinnor och barn. Ett uttalat syfte med detta var att få Israel att släppa palestinska fångar.

Under en vapenvila för två månader sedan skedde också utväxlingar, då Hamas släppte ungefär halva gisslan medan Israel frigav fångar på Västbanken.

Alla siffror är osäkra, men fortfarande tros drygt 100 människor hållas gisslan i Hamas underjordiska tunnelsystem i Gazaremsan.

Adina Moshe var en av de över 200 israeler som tillfångatogs i Hamas stora terrorattack den 7 oktober. Under vapenvilan i månadsskiftet november-december släpptes hon, och berättar nu i en tv-intervju om tiden som gisslan.

Efter att på motorcykel ha körts till Gazaremsan tvingades fångarna ned i den militanta rörelsen Hamas underjordiska tunnlar. Där fick de gå i timmar, nedför branta trappor och i trånga gångar där det knappt fanns luft. Till slut placerades Moshes grupp i ett litet rum, och fick höra att de skulle släppas snart.

— Det trodde vi på. Vi trodde att det skulle bli Israels första åtgärd, säger pensionären nu till tv-kanalen Keshet 12.

Burkmat och ris

Men det hoppet falnade snart. Amina Moshe blev cynisk:

— Jag sade till de andra: "Vi kommer att vara här i minst två månader, och det är inte på grund av Hamas", säger hon nu – en signal om att hon delar många israelers kritiska syn på hur regeringen skött kriget.

Det enda ljuset i rummet kom från en liten led-lampa. Gisslangruppen bestod av både män, kvinnor och barn, vaktade av beväpnade milismän. De åt burkmat och ris, men ransonerna krympte dag för dag.

Sinwar dök upp

För att fördriva tiden erbjöd sig tre män i gisslan att hålla föreläsningar för de andra, säger Moshe till Keshet 12. Men ämnena de var kunniga i, exempelvis Förintelsen eller forntida judeförföljelser i Spanien, visade sig vara för deprimerande. De tre männen hålls fortfarande fångna.

Vid ett par tillfällen avbröts monotonin när ett ansikte som alla israeler känner igen dök upp i fångrummets dunkel: Yahya Sinwar, Hamas högste ledare i Gazaremsan och en av den israeliska militärens ärkefiender.

— Hej, hur mår ni? Är allt OK? frågade han gisslan på hebreiska – ett språk han kan efter att ha suttit många år i fängelse i Israel.

Fångarna sänkte sina huvuden, men svarade ingenting, enligt Moshe.

50 dygn

Av det intensiva kriget märks väldigt lite så långt ned. Men ibland, under Israels bombanfall, kändes det som att tunnlarna rörde på sig, berättar hon.

Det dröjde 50 dygn innan 72-åringen blev fri, i fångutväxlingarna under vapenvilan. Men hon plågas fortfarande, inte minst när tunnelbilder tagna av israelisk militär påminner om att flera i hennes grupp är kvar där nere än.

— Jag får intrycket att en del av dem inte längre lever, säger hon till Keshet 12.

— De är i alla fall inte kvar där vi hölls.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!