Striden om att gå till en andra omgång står mellan Jussi Halla-aho (Sannf), Pekka Haavisto (obunden) och Alexander Stubb (Saml). Arkivbilder.
Striden om att gå till en andra omgång står mellan Jussi Halla-aho (Sannf), Pekka Haavisto (obunden) och Alexander Stubb (Saml). Arkivbilder. - Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva/AP, Hanna Johre/NTB, Christine Olsson/TT

Finland väljer president – säkerheten central

Den nationella säkerheten står i fokus när Finland på söndagen går till urnorna för att välja sin nästa president. Tre kandidater – Pekka Haavisto, Alexander Stubb och Jussi Halla-aho – för en jämn kamp om att ta sig vidare till en andra omgång.


Fakta: Presidentvalet i Finland

Den 28 januari 2024 hålls den första omgången av presidentvalet i Finland.

Om ingen kandidat får fler än hälften av rösterna hålls en andra valomgång den 11 februari 2024.

Den kandidat som vinner ersätter den nuvarande presidenten Sauli Niinistö, som suttit i tolv år, alltså två mandatperioder.

Kandidaterna i presidentvalet är: Alexander Stubb (Saml), Pekka Haavisto (obunden), Olli Rehn (C), Jutta Urpilainen (SDP), Mika Aaltola (obunden), Jussi Halla-aho (Sannf), Li Andersson (VF), Sari Essayah (KD) och Harry Harkimo (RN).

I ljuset av av en drastiskt försämrad relation med Ryssland, med stängd gräns i öst och spänt läge på Östersjön, går Finland till val.

En ny president ska väljas och ämbetet är mer brännande än på väldigt länge när det relativt nyblivna Natolandet ställer om sin utrikes- och säkerhetspolitik – det område som presidenten leder i samråd med regeringen.

Det är presidenten som sitter vid förhandlingsbordet under försvarsalliansens toppmöten. Presidenten är även Finlands överbefälhavare. Ett viktigt valkriterium är därav utrikespolitisk erfarenhet.

Tre i främsta ledet

Tre av nio kandidater sticker ut i opinionsmätningarna. Dessa är politikerveteranerna Alexander Stubb, som ställer upp för borgerliga Samlingspartiet, och Pekka Haavisto, som inte kandiderar för sitt parti De Gröna, utan för en så kallad valmansförening.

Under den sista veckan har även Sannfinländarnas tidigare ordförande Jussi Halla-aho seglat upp i opinionsmätningarna och kämpar nu för en plats i andra omgången. Han är riksdagens talman och tidigare Europaparlamentariker.

Stubb har en gedigen bakgrund inom utrikespolitiken. Även han har varit medlem i Europaparlamentet och mellan åren 2008 och 2016 var han utrikesminister, Europa- och utrikeshandelsminister, statsminister och finansminister.

Finlands president Sauli Niinistö lämnar ämbetet efter tolv år.

Pekka Haavisto har en bakgrund som minister i flera regeringar, senast som utrikesminister i Sanna Marins (SDP) regering 2019-2023. Han har även lång erfarenhet av internationella uppdrag i krisområden.

Det här är tredje gången Haavisto ställer upp i presidentracet. 2012 ställdes han mot nuvarande president Sauli Niinistö och förlorade i andra omgången. I valet 2018 kom han återigen tvåa efter att ha förlorat stort mot Niinistö redan i första omgången.

Marginell skillnad

Utifrån opinionsmätningarna står det klart att den första valomgången inte kommer att avgöra valet, eftersom det kräver att en kandidat får fler än hälften av rösterna.

I de senaste opinionsundersökningarna har skillnaden mellan Stubb och Haavisto varit marginell. Båda har cirklat kring ett stöd på drygt 20 procent, med endast en eller några procentenheters skillnad. I de sista mätningarna ökade stödet markant för Halla-aho, som landade strax under 20 procent.

Vallokalerna öppnar klockan 8 och stänger 19.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!