Palestinier köar för att bli tilldelade mat i staden Khan Yunis, där flyganfall, beskjutning och markstrider rasar närmast oupphörligen.
Palestinier köar för att bli tilldelade mat i staden Khan Yunis, där flyganfall, beskjutning och markstrider rasar närmast oupphörligen. - Foto: Hatem Ali/AP/TT

Nya smällar i pressad Gazastad: "Tryckkokare"

Höga explosioner har ljudit i Gazastaden Rafah under natten, vilket följs av rapporter om dödsfall. Hundratusentals invånare har sökt sig dit – mot områdets stängda gräns – sedan striderna pressat dem allt längre söderut.


Fakta: Utvecklingen i kriget

Den palestinska extremistgruppen Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober. Fler än 1 100 personer beräknas ha blivit dödade, varav merparten civila, och fler än 200 personer togs som gisslan.

Israel förklarade krig i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas. Omfattande flygbombningar inleddes och senare också en markoffensiv.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har åtminstone 27 100 människor blivit dödade i Gaza sedan krigsutbrottet. Stora delar av områdets bebyggelse har jämnats med marken.

Omkring 100 personer hålls fortfarande som gisslan av Hamas, enligt Israel. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.

En av nyhetsbyrån AFP:s utsända i södra Gaza hörde smällarna strax efter midnatt, lokal tid.

Det Hamasstyrda vårdväsendet i Gaza rapporterar åtminstone ett tiotal dödsfall i de israeliska anfallen, vilket är svårt att verifiera. Det rapporterar att fler än 100 personer har dödats i hela Gaza under natten.

Rafah ligger intill Gazaremsans södra gräns mot Egypten. Hundratusentals människor har flytt dit under krigets gång, när striderna rasat som värst i remsans norra del.

Men anfallen har fortsatt även mot mål i syd och de senaste veckorna har intensiva strider rasat i och kring staden Khan Yunis, vilket har drivit fler och fler människor mot Rafah.

Israeliska pansarfordon som kör längs med gränsen mot södra Gaza på fredagen.

Larm: Blir värre

Från FN-håll kommer larm på larm om en humanitär situation som bara förvärras. Danske Jens Lærke, talesperson för FN:s humanitära organ Ocha, beskriver Rafah som en tryckkokare av mänsklig förtvivlan.

— Det är som att vi varje vecka tänker att, ni vet, nu kan det inte bli värre. Men kan ni tänka er: det blir det, sade han vid en pressträff på fredagen.

— De flesta bor i tillfälligt ihopsatta byggnader. Tält eller under bar himmel.

En talesperson för Världshälsoorganisationen (WHO) larmar om att 8 000 palestinier i Gaza behöver evakueras för att få vård.

Det råder vinterväder och har regnat rejält. På fredagen kunde man se människor gå omkring i heltäckande skyddskläder som blivit över sedan pandemin, för att skydda sig från vädret.

Tältar intill gränsen

Abdulkarim Misbah och hans familj har tvingats längre och längre söderut genom Gaza. Först lämnade de sitt hem i det formaliserade flyktinglägret Jabaliyah och nu senast Khan Yunis, områdets näst största stad.

— Vi kom undan döden i Khan Yunis förra veckan, men utan att få med oss några saker. Vi hittade ingenstans att bo. De två första nätterna sov vi på gatan. Kvinnorna och barnen sov i en moské, säger den 32-årige familjefadern till AFP.

Nu bor de i ett tält som de har blivit tilldelade. Det har de slagit upp alldeles intill gränsen till Egypten, som i princip ingen får lov att passera.

— Mina fyra barn skakar av kylan. De känner sig sjuka och illa däran mest hela tiden, säger Abdulkarim Misbah.

En israelisk stridsvagn tar position i Khan Yunis, medan palestinier försöker fly staden ännu längre söderut. Bilden togs i måndags.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!