USA:s utrikesminister Antony Blinken anlände till Kairo, Egypten, på tisdagen.
USA:s utrikesminister Antony Blinken anlände till Kairo, Egypten, på tisdagen. - Foto: Mark Schiefelbein/Pool via AP/TT

Hamas positiva till förslag om vapenvila

Terrorstämplade Hamas har lämnat sitt svar på ett förhandlingsförslag om vapenvila i Gaza – ett förslag USA:s utrikesminister Antony Blinken ska diskutera med Israel under onsdagen. Därmed kan möjligheter komma att öppnas för ett eldupphör kombinerat med frigivning av gisslan.


Intensiteten i förhandlingarna om en vapenvila ökade på tisdagen under Antony Blinkens besök i regionen som utlöst skytteldiplomati.

Förhandlingar om en vapenvila pågår i Mellanöstern med Qatar som medlare. Den islamistiska extremiströrelsen Hamas meddelade på tisdagskvällen att man lämnat över sitt svar på förhandlingsförslaget "till våra bröder i Qatar och Egypten".

"Positivt svar"

I uttalandet hänvisade Hamas till "en omfattande och fullständig vapenvila". Den skulle enligt uttalandet innebära "ett slut på aggressionerna" i Gaza, att humanitärt stöd ska nå Gazas befolkning, med löften om återuppbyggnad, samt "fullfölja processen att utväxla fångar".

Qatars premiärminister Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani sade att han mottagit "ett positivt" svar från Hamas.

Hamas representanter var inte med i de initiala förhandlingarna kring en uppgörelse som hölls i Paris i förra veckan.

Blinken till Israel

Ett avtal skulle kunna gälla en humanitär vapenvila kopplad till att fler gisslantagna frias och att ytterligare nödhjälp kan nå civila i Gaza.

Blinken sade i sin tur att det är "nödvändigt" att hitta en lösning på gisslanfrågan. Över 100 personer tros hållas av Hamas och andra islamistiska grupper som attackerade Israel 7 oktober. Det är okänt hur många av dessa är i livet.

Blinken sade också att han ska diskutera Hamas svar med Israel, dit han är på väg för att träffa den israeliska ledningen.

— Jag återupptar samtalet i morgon (onsdag) med Israel när jag är där, och vi ska arbeta så hårt som vi kan för att nå en uppgörelse, sade Blinken till reportrar i Doha.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!