Bytesavtalet med Iran gör det möjligt för Sri Lanka, som har ont om utländsk valuta, att betala i te. Arkivbild.
Bytesavtalet med Iran gör det möjligt för Sri Lanka, som har ont om utländsk valuta, att betala i te. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Sri Lanka betalar oljeskuld med te

Det ekonomiskt krisdrabbade Sri Lanka har exporterat te värt 20 miljoner dollar till Iran för att delvis återbetala sina oljeskulder på 251 miljoner dollar, motsvarande omkring 2,6 miljarder kronor, enligt landets regering.


Enligt den lankesiska regeringen ska den besökande iranske utrikesministern ha uttryckt "tillfredsställelse" över affären.

Överenskommelsen länderna emellan– te för olja – går tillbaka till 2021, men exporten försenades av Sri Lankas ekonomiska kris som tvingade dåvarande presidenten Gotabaya Rajapaksa att avgå i juli 2022.

Bytesavtalet gör det möjligt för Sri Lanka, som har ont om utländsk valuta, att betala i te. Samtidigt möjliggör avtalet sanktionsdrabbade Iran att undvika att använda upp knapp hårdvaluta för att betala för import av populärt te.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.

Zelenskyj efterlyser samma hjälp som gavs Israel

1 timme sedan
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar till allierade i väst att visa samma enighet gentemot Ukraina som uppvisades under Irans attack mot Israel. Intensiteten i ryska attacker kräver större enighet, säger han.

Kinas BNP växte mer än väntat

1 timme sedan
Den kinesiska ekonomin växte med 5,3 procent på årsbasis under det första kvartalet i år, mer än förväntat, enligt kinesisk officiell statistik.