En skadedjurstekniker sprejar en lägenhet i Paris i oktober. Arkivbild.
En skadedjurstekniker sprejar en lägenhet i Paris i oktober. Arkivbild. - Foto: Christophe Ena/AP/TT

Frankrike: Ryssland eldade på väggluspanik

Rysk desinformation på sociala medier förstärkte paniken över den befarade vägglusvågen i Frankrike i höstas, enligt ministern för Europafrågor Jean-Noël Barrot.


Den franske ministerns kommentar kommer medan varningar om rysk desinformation i landet ökar. Rysslands huvudsyfte ska, enligt de franska varningarna, vara att underminera stödet till Ukraina.

— Frågan om vägglöss förstärktes på sociala nätverk av konton som har etablerats av rysk inspiration eller ryskt ursprung, sade han till tv-kanalen TF1 och tillade:

— Det förstärktes till stor del av konton kopplade till Kreml.

Medier har rapporterat om att fransk underrättelsetjänst dragit slutsatsen att det finns en koppling mellan Ryssland och väggluspaniken, men det är första gången en minister bekräftar det offentligt.

Enligt ministern har desinformation också gått ut på att koppla ihop förekomsten av vägglöss med ankomsten av ukrainska flyktingar.

I oktober stängde Frankrike skolor och regeringen satt i krismöten över en befarad lusepidemi. Blodsugarna uppgavs ha setts i Paris tunnelbana, på höghastighetståg och Charles De Gaulle-flygplatsen.

Barrot pekade ut en rad andra liknande kampanjer, bland dem antisemitiskt klotter i Paris samt en falsk nyhet om att president Macron av säkerhetsskäl ställt in en resa till Ukraina.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ericsson slår vinstförväntningarna med råge

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

1 timme sedan
Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

2 timmar sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.