Kablar i Röda havet förstörda

Tre undervattenskablar för telekommunikation har gått av i Röda havet.


Det är ännu oklart hur kablarna förstörts, men flera länder har uttryckt oro för att Huthirörelsen i Jemen skulle rikta in sig på kablarna för att sätta ytterligare press på Israel att upphöra kriget i Gaza.

Huthirörelsen förnekar att de har attackerat kablarna.

De tre kablarna uppges stå för en fjärdedel av all datatrafik som går via Röda havet – en viktig länk för internettrafiken mellan Europa och Asien. De tre företag som äger kablarna uppger att de har börjat dirigera om datatrafiken för att undvika störningar.

I februari varnade Jemens internationellt erkända regering att Huthirörelsen planerade attacker mot kablarna.

Kablarna gick troligen av den 24 februari.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vindeln rapporterar om misshandel

Åklagare: Fritt fram att ljuga om ekonomi

Det är fritt fram för åtalade att ljuga i domstolen om sina inkomster i syfte att betala lägre bötesbelopp. Det skriver kammaråklagarna Jan Leopoldson och Jonas Myrdal på DN Debatt och kräver motåtgärder av regeringen.

Misstänkt föremål i Göteborg var ofarligt

Det misstänkta föremålet som hittades på en adress i Frölunda i Göteborg på måndagskvällen var ofarligt. Det berättar polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr för TT.

Zelenskyj tackar Biden efter ja till stöd

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har talat med USA:s president Joe Biden efter att representanthuset i USA i helgen röstade igenom ett stödpaket på över 60 miljarder dollar, motsvarande över 650 miljarder kronor, till Ukraina.

Stolar återkallas – kan orsaka nackskador

1 timme sedan
Tre olika typer av stolar återkallas, skriver Konsumentverket på sin webbplats. I samtliga fall handlar det om att stolarna riskerar att tippa bakåt, vilket skulle kunna medföra huvud- eller nackskador.

Tyskar lade rosor vid Hitlers barndomshem

1 timme sedan
Fyra tyskar misstänks för brott efter att ha lagt vita rosor vid huset där Adolf Hitler föddes i västra Österrike. Gesten gjordes för att markera Hitlers födelsedag den 20 april 1889. Tyskarna som var två systrar och deras partner, alla i 20- och 30-årsåldern, upptäcktes av en polispatrull.