Fem av Rashidat Hamzas sex barn kidnappades av beväpnade män den 8 februari.
Fem av Rashidat Hamzas sex barn kidnappades av beväpnade män den 8 februari. - Foto: Chinedu Asadu/AP/TT

Hoppet bleknar om att hitta de bortförda barnen

Tre dagar har gått sedan nästan 300 skolelever fördes bort av beväpnade män från en grundskola i nordvästra Nigeria. Vi vet inte vad vi ska göra, men vi litar på Gud, säger Rashidat Hamza, som saknar fem av sina sex barn.


Flera av dem som bor i byn Kuriga där masskidnappningen skedde säger att deras hopp har börjat blekna. De är vana vid oroligheterna i regionen, men det har aldrig varit på det här sättet, enligt Lawan Yaro, vars fem barnbarn finns med bland de kidnappade.

— Vi gråter och ber om hjälp från regeringen och Gud, men det är de beväpnade männen som bestämmer om barnen ska komma tillbaka, säger han.

Hålls i skogen

Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för masskidnappningen. Av de bortförda är minst hundra under 13 år, enligt myndigheterna.

— Sedan det här hände har min hjärna varit alldeles virrig, säger Shehu Lawal, pappa till en 13-årig pojke som kidnappades.

Han tillägger att pojkens mamma svimmade när hon hörde nyheten.

— Mitt barn åt inte ens frukost innan han åkte, berättar Lawal.

Fler än 3 500 människor har förts bort runt om i Nigeria de senaste åren, enligt analysgruppen Acled. De vapen som används i kidnappningarna är lätta att smuggla in över landets dåligt övervakade gränser.

Trots att större delen av Nigeria är täckt av savann har regionen också stora okontrollerade och obebodda skogar där organiserade gäng gömmer sina offer.

Lyckades fly

Ibland används de som "mänskliga sköldar" i syfte att undvika luftanfall mot skogen där de kidnappade personerna befinner sig, enligt landets militär.

18-årige Mustapha Abubakar hade precis satt sig i klassrummet när han såg en motorcykelkonvoj med män i militäruniform köra in i skolområdet. Han är en av de minst 28 som fördes bort och togs till skogsområdet, men som senare lyckades fly.

— Vi vandrade i timmar i den brännande hettan tills vi alla var utmattade, berättar han.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!