Från vänster: Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Polens premiärminister Donald Tusk.
Från vänster: Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Polens premiärminister Donald Tusk. - Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Tungviktare lovar fler vapen till Ukraina

Tyskland, Frankrike och Polen lovar att skicka fler vapen till Ukraina och öka produktionen av militär utrustning tillsammans med partner i landet. Förbundskansler Olaf Scholz säger att länderna "med omedelbar verkan" ska upphandla "ännu fler vapen till Ukraina på världsmarknaden".


Beskedet kommer efter ett möte i Berlin på fredagen mellan Tysklands Olaf Scholz, Frankrikes president Emmanuel Macron och Polens premiärminister Donald Tusk.

Det ska även bildas en "koalition" för att förse Ukraina med långdistansvapen.

— Vi etablerar en ny koalition för långdistansraketartilleri, säger Scholz.

Macron säger att de tre länderna är enade i att arbeta tillsammans för att hindra Ryssland från att vinna kriget, samtidigt som de aldrig ska söka direkt konflikt med Moskva.

— Vi ska fortsätta att stödja Ukraina och dess folk så länge det krävs och vi kommer att fortsätta – som vi har gjort sedan den första dagen – att aldrig uppmana till en upptrappning, säger Macron.

Presidentens besked ska ses mot bakgrund av hans uttalande i slutet av februari att det inte går att utesluta att västländer kan komma att skicka soldater till Ukraina i framtiden.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!