Israels premiärminister Benjamin Netanyahu (till vänster) i samband med ett möte med franske utrikesministern Stephane Sejourne i februari tidigare i år.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu (till vänster) i samband med ett möte med franske utrikesministern Stephane Sejourne i februari tidigare i år. - Foto: Gil Cohen-Magen/AP/TT

Netanyahu: Vi kommer att gå in i Rafah

Trots omvärldens protester håller Israels premiärminister Benjamin Netanyahu fast vid planen på en stundande markoffensiv mot Rafah. Det kommer att ta ett par veckor men det kommer att ske, säger han.


Netanyahus uttalanden skedde i samband med ett regeringsmöte där premiärministern bland annat ifrågasatte omvärldens protester mot kriget mot Hamas.

— Till våra internationella vänner säger jag: är ert minne så kort, hur har ni så snabbt kunnat glömma den 7 oktober, den värsta massakern mot judar sedan Förintelsen, frågar han sig enligt Jerusalem Post och fortsätter:

— Om vi avslutar kriget nu innan alla mål är uppnådda så innebär det att Israel har förlorat kriget och det tänker vi inte tillåta.

Netanyahus kritik kommer efter att bland annat den amerikanske senatsledaren Charles Schumer tidigare i veckan krävt nyval i Israel och dessutom gått hårt åt just Benjamin Netanyahu.

— De försöker göra detta för att man vet att ett val skulle stoppa kriget och paralysera landet för åtminstone sex månader, replikerar Israels premiärminister.

I stället lyfter han alltså ytterligare en gång en offensiv mot Rafah inom en snar framtid. Rafah är den sydligaste staden i Gaza dit majoriteten av civilbefolkningen har tagit sin tillflykt. Tidigare har det sagts att markoffensiven ska föregås av en evakuering av civilbefolkningen. Hur – eller om – detta ska ske uttalade sig inte Netanyahu kring, utan håller endast fast vid en offensiv.

— Vi kommer att gå in i Rafah, säger han.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!