Den danska regeringens position försvagas i folketinget. Från vänster: Troels Lund Poulsen, partiledare för Venstre, Mette Frederiksen, partiledare för Socialdemokratiet, och Lars Løkke Rasmussen, partiledare för Moderaterne. Arkivbild.
Den danska regeringens position försvagas i folketinget. Från vänster: Troels Lund Poulsen, partiledare för Venstre, Mette Frederiksen, partiledare för Socialdemokratiet, och Lars Løkke Rasmussen, partiledare för Moderaterne. Arkivbild. - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT

Försvagad sits för Danmarks regering

Den danska regeringens position försvagas och Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne stärks sedan en folketingsledamot bytt parti till hennes och en politisk vilde också bestämt sig för att gå med där.


Följden blir att de tre regeringspartierna Socialdemokratiet, Venstre och Moderaterne inte längre har egen majoritet i folketinget i de inrikespolitiska frågor som folketingsledamöter från Färöarna och Grönland inte är med och röstar om.

Oppositionspartiet Danmarksdemokraterne, som kan beskrivas som ett utbrytarparti från Venstre, går från 14 till 16 mandat i folketinget och blir därmed tredje största parti.

Det var beslutet om att införa en ny koldioxidskatt för lantbruket som fick folketingsledamoten Mads Fuglede att lämna Venstre och gå med i Danmarksdemokraterne.

Kim Edberg, som varit partilös sedan Nye Borgerliges folketingsgrupp upplöstes i januari, går också med i Danmarksdemokraterne.

Vice statsminister och försvarsminister Troels Lund Poulsen (V) hoppas att regeringen ska kunna säkra stöd från andra partilösa.

— Vi ingår olika politiska avtal med de partier som finns, så jag vill gärna avdramatisera frågan om att regeringens liv skulle vara i fara, säger han.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!