Al Jazeeras byråchef Wael al-Dahdouh håller sin döde sons hand. Hamza al-Dahdouh, som även han arbetade för Al Jazeera, dödades i ett israeliskt flyganfall mot Rafah den 7 januari. Arkivbild.
Al Jazeeras byråchef Wael al-Dahdouh håller sin döde sons hand. Hamza al-Dahdouh, som även han arbetade för Al Jazeera, dödades i ett israeliskt flyganfall mot Rafah den 7 januari. Arkivbild. - Foto: Hatem Ali/AP/TT

Netanyahu: Al Jazeera stoppas omedelbart

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att han omedelbart kommer att agera för att införa sändningsförbud i Israel för nyhetskanalen Al Jazeera.


"Terroristkanalen Al Jazeera kommer inte längre att sända från Israel. Jag tänker agera omedelbart i enlighet med den nya lagen för att stoppa kanalens verksamhet", skriver Netanyahu på X.

Israels parlament knesset godkände på måndagen en lag som innebär att Qatar-baserade Al Jazeera beläggs med sändningsförbud, en stängning av kanalens redaktion i Israel, rätt att beslagta utrustning som används för sändningarna samt en blockering av nyhetskanalens webbplats.

Knessets juridiska rådgivare påpekar dock behovet av en domstolsprövning. Juristerna menar att om detta inte är en del av lagförslaget kommer det att anses vara författningsstridigt av Israels högsta domstol, rapporterar Jerusalem Post.

Israel hävdade i januari att en journalist från Al Jazeera och en frilansande medarbetare som dödades i ett flyganfall i Gaza var "terrorister". Månaden därpå sades att en annan av kanalens journalister som skadades i en attack var "ställföreträdande kompanichef" hos Hamas.

Al Jazeera har bestämt förnekat anklagelserna och i sin tur anklagat Israel för att systematiskt rikta in sig på Al Jazeera-anställda i Gaza. Al Jazeeras byråchef i Gaza, Wael al-Dahdouh, skadades i en israelisk attack i december där hans son, kameramannen Hamza al-Dahdouh, dödades.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!