Drönarbild av samhället Otjeretyne i Donetsk i östra Ukraina, Rysslands senaste erövring. När Ukraina väntar på ammunition går Ryssland framåt.
Drönarbild av samhället Otjeretyne i Donetsk i östra Ukraina, Rysslands senaste erövring. När Ukraina väntar på ammunition går Ryssland framåt. - Foto: Cherson/Green/AP/TT

Rysk framryckning när Ukraina väntar på vapen

Beskjutningen tycks pågå ständigt. Bomber faller och svart rök stiger mot skyn i östra Ukraina. När det krigshärjade Ukraina väntar på vapenleveranser gör Ryssland stora framryckningar.


Ukraina har varnat i månader för brist på ammunition och att Ryssland vinner mark. De ryska styrkorna har avancerat alltsedan staden Avdijivka i Donetsk föll i februari. Ryssarna passar på när de vet att Ukraina väntar på försvarsmateriel från väst, enligt Ukrainas försvarsdepartement.

— Fienden vet att ammunition kommer ... Men om två månader, säger Jurij Fedorenko, befälhavare för en drönarbrigad i östra Ukraina, till AFP.

— De här två månaderna av krig kommer att bli väldigt, väldigt, väldigt intensiva. Fienden kommer att försöka ta så mycket de kan fram till dess.

125 drönarattacker

Än så länge är de ryska genombrotten relativt få, men de många framstötarna överraskar. Bara under söndagsdygnet registrerades 125 ryska drönarattacker längs den 70 mil långa fronten, enligt landets försvarsdepartement. Hälften av dem var riktade mot byn Otjeretyne med omnejd, ryssarnas senaste erövring, och mot Tjasiv Jar som ännu kontrolleras av Ukraina.

Jämförelsevis under ett dygn i mars skedde 53 attacker, varav 21 i de två nämnda områdena, enligt ukrainska uppgifter.

Segerdagen viktig

I april – efter månader av långbänk – enades USA:s kongress till slut om ett stödpaket på nära 61 miljarder dollar, ungefär 650 miljarder svenska kronor, till Ukraina. Det innehåller bland annat avancerat luftvärn och robotar samt övrig ammunition, artillerigranater och anti-drönarsystem.

Men risken är att det tar tid innan stödet faktiskt når fram.

Enligt den ukrainske militärchefen Oleksandr Syrskyj är Rysslands mål är att ta staden Tjasiv Jar innan den 9 maj. Då firar Ryssland Sovjetunionens seger över Nazityskland i det som i Ryssland kallas Stora fosterländska kriget. En erövring av Tjasiv Jar skulle hjälpa invasionsstyrkorna att nå nästa mål: Kramatorsk, den viktigaste ukrainskkontrollerade staden i regionen Donetsk.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!