En demonstration vars deltagare kräver att den gisslan som hålls av terrorstämplade Hamas i Gaza ska friges. Manifestationen hölls i Tel Aviv i Israel tidigare i år. Arkivbild.
En demonstration vars deltagare kräver att den gisslan som hålls av terrorstämplade Hamas i Gaza ska friges. Manifestationen hölls i Tel Aviv i Israel tidigare i år. Arkivbild. - Foto: Leo Correa/AP/TT

Gisslan på filmklipp död enligt Hamas

En man som hållits gisslan av Hamas i Gaza sedan den 7 oktober har dött, enligt Hamas. Mannen visades vid liv under ett elva sekunder långt filmklipp som publicerades av terrorrörelsen tidigare under lördagen.


Det är oklart när filmklippet spelades in. Inspelningen publicerades på ett Telegramkonto tillhörande Hamas militära gren Qassam-brigaderna. Över videon löper en text på arabiska och hebreiska som lyder: "Tiden håller på att rinna ut. Er regering ljuger".

Mannen identifierades av en organisation som kämpar för att få hem gisslan som 51-årige Nadav Popplewell, som har både brittiskt och israeliskt medborgarskap. I klippet syns han med en blåtira, men utan andra synliga skador.

Senare på lördagen publicerade Hamas en längre version av samma filmklipp. I det hävdar Hamas att Popplewell dött på lördagen till följd av skador från ett israeliskt luftangrepp för en månad sedan.

Filmklippet har inte kunnat verifieras av oberoende part. Israels militär har inte kommenterat det.

Hamas har tidigare släppt filmklipp på personer som de tagit gisslan – något som Israel avfärdat som psykologisk krigföring.

Över 200 människor togs som gisslan och omkring 1 200 dödades då extremiströrelsen Hamas attackerade Israel den 7 oktober i fjol. Anfallet kom att utgöra starten på det pågående Gazakriget.

Flera tiotals ur gisslan har frigetts i utbyten mot palestinska fångar. Det finns också uppgifter om att delar av gisslan dött.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!