Ismail Haniyeh. Bild från i mars.
Ismail Haniyeh. Bild från i mars. - Foto: Vahid Salemi/AP/TT

Hamas kräver fortsatt inflytande i Gazas styre

Hamas ska vara inblandat i hur Gaza ska styras efter kriget, kräver den terrorstämplade rörelsens ledare Ismail Haniya i ett tv-sänt tal på onsdagen. Palestiniernas president Mahmud Abbas anser att Hamas med sin attack gav Israel en "förevändning" till ett krig i Gaza.


Genom att attackera Israel den 7 oktober gav Hamas Israel "mer förevändning och berättigande att attackera Gazaremsan", säger den palestinske presidenten på Västbanken, Mahmud Abbas, vid Arabförbundets toppmöte i Bahrain på torsdagen.

Den terrorstämplade Hamasrörelsens ledare Ismail Haniya krävde på onsdagen att Hamas ska ha inflytande över Gazas styre efter kriget.

— Hamas-rörelsen är här för att stanna och det kommer att vara upp till rörelsen och alla nationella (palestinska) fraktioner att bestämma hur Gaza ska styras efter kriget.

Haniya kommenterade även förhandlingarna om vapenvila och upprepade den terrorstämplade extremislamistiska rörelsens krav gällande denna, däribland ett "fullödigt tillbakadragande av (israeliska styrkor) från alla delar av Gazaremsan".

Kommentarerna kommer efter att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade i ett uttalande att frågan om Gazas styre är irrelevant "så länge Hamas ännu är intakt", och att det första villkoret för att förbereda för ett nytt styre är att "förstöra Hamas utan omsvep".

Netanyahus hållning har dock kritiserats av hans egen försvarsminister Yoav Gallant, som i onsdags sade att Israel måste planera för hur Gazaremsan ska kunna styras utan israelisk närvaro.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!