En palestinsk man grips av israeliska styrkor vid al-Aqsa-moskén i Jerusalem i april 2023. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
En palestinsk man grips av israeliska styrkor vid al-Aqsa-moskén i Jerusalem i april 2023. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Mahmoud Illean/AP/TT

Granskning: Soldater delar övergreppsbilder

Israeliska soldater delar material på frihetsberövade palestinier på ockuperade Västbanken i sociala medier, visar en kartläggning av BBC.


Bilder och videoklipp som uppges visa övergrepp mot gripna palestinier delas av israeliska soldater – trots att militären tidigare lovat att agera mot spridandet.

Enligt juridiska experter kan både skapandet och publiceringen av materialet utgöra krigsbrott, rapporterar BBC Verify.

Det brittiska mediebolaget har analyserat 45 bilder och filmer publicerade av israeliska soldater online, däribland bilder på palestinier draperade med israeliska flaggor. I flera videoklipp syns israeliska soldater nattetid ta sig in i bostäder och binda palestiniers ögon och händer.

— Det finns inga konsekvenser. De (israeliska soldaterna) uppmuntras och stöttas av de högst uppsatta ministrarna i regeringen, säger Ori Givati, talesperson för fredsgruppen Breaking the Silence som består av tidigare och nuvarande israeliska soldater, till BBC.

Enligt Givati lär sig israeliska soldater att palestinier "inte är människor".

Redan i februari rapporterade BBC om israeliska soldaters förehavanden på sociala medier sedan krigsutbrottet i oktober, som startade med extremiströrelsen Hamas terrorattack mot Israel. I videoklipp syntes då frihetsberövade i Gaza avklädda och bakbundna samt iförda ögonbindlar.

Enligt Israels militär har soldater som agerat på sätt som "inte är i linje med militärens värderingar" stängts av eller tillrättavisats, rapporterar BBC.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!