Hbtq-grupper i Peru är kritiska mot ett regeringsdekret om transsexualism. Bilden är från förra årets pridefestival i Lima. Arkivbild.
Hbtq-grupper i Peru är kritiska mot ett regeringsdekret om transsexualism. Bilden är från förra årets pridefestival i Lima. Arkivbild. - Foto: Martin Mejia/AP/TT

Ilska i Peru när transgrupper klassas som störda

Skarpa protester riktas mot Perus regering från hbtq-grupper sedan ett nytt dekret utfärdats som klassar transsexualitet som en "mental störning".


En uppdatering av det latinamerikanska landets sjukvårdsersättningar fastslogs den 10 maj och i skrivningen ingick stöd till transsexuella på grund av klassificeringen. Världshälsoorganisationen har sedan länge strukit skrivningen om mentala problem.

Hbtq-grupper manade till regeringsprotester i huvudstaden Lima på fredagen.

— Vi kräver att att detta transfobiska och våldsamma dekret dras tillbaka, säger Gianna Camacho från den nationella hbtq-rörelsen.

Regeringen hävdar att den inte ser transsexualitet som en sjukdom och att den förkastar stigmatisering av hbtq-personer. Skrivningen valdes enligt regeringen för att ge transsexuella rätt sjukvårdsersättning, om de behöver det.

Hbtq-grupper i Peru är kritiska mot ett regeringsdekret om transsexualism. Bilden är från förra årets pridefestival i Lima. Arkivbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!