Argentinas president Javier Milei håller tal på det spanska ytterhögerpartiet Vox möte i Madrid.
Argentinas president Javier Milei håller tal på det spanska ytterhögerpartiet Vox möte i Madrid. - Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Spanien bryter med Argentina efter presidenttal

Spanien kallar hem sin ambassadör "på obestämd tid" från Buenos Aires i en mycket skarp diplomatisk markering mot Argentina, sedan den argentinske presidenten Javier Milei förolämpat Spaniens premiärminister under sitt besök i Madrid.


Milei deltog i ett möte inför EU-valet med ytterhögerpartiet Vox i den spanska huvudstaden Madrid på söndagen. I sitt tal karakteriserade Milei den spanske premiärministern Perdro Sánchez fru som "korrupt".

— Det är oacceptabelt att en sittande president som gästar Spanien förolämpar Spanien och den spanske premiärministern – ett faktum som bryter mot alla diplomatiska seder och de mest elementära regler om samexistens mellan länder, sade Spaniens utrikesminister José Manuel Albares.

Spaniens utrikesminister José Manuel Albares. Arkivbild.

— Milei har med sitt sätt att vara fått relationerna mellan Spanien och Argentina att bli de sämsta i vår moderna historia, sade utrikesministern i ett tv-sänt uttalande.

Argentinas kontroversielle president Milei har varit i Spanien sedan i fredags.I sitt tal inför 11 000 Vox-anhängare uppmanade Milei bland annat Europas ultranationalister att "förena sig mot socialismen", samtidigt som han angrep premiärministerfamiljen och spansk regeringspolitik.

— Låt oss inte ge vika för socialismen. Det verkar som om vi är få, men vi har inget att frukta – striden på slagfältet avgörs inte av hur många soldater man har utan av krafterna från ovan, sade Milei.

I Vox möte deltog även franska ytterhögerpolitikern Marine Le Pen och Italiens premiärminister Giorgia Meloni från ytterhögerpartiet Italiens bröder.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!