Kartan visar var den franska ögruppen Nya Kaledonien ligger.
Kartan visar var den franska ögruppen Nya Kaledonien ligger. - Foto: Anders Humlebo/TT

Flygplats i kaosdrabbad ögrupp håller stängt

Frankrikes president Emmanuel Macron har kallat sitt försvars- och säkerhetsråd till möte på måndagen för att diskutera situationen i den franska ögruppen Nya Kaledonien.


De tidigare två möten som hållits senaste veckan resulterade i att undantagstillstånd utlystes – samt i att franska soldater och poliser sändes till ögruppen i Stilla havet.

På måndagsförmiddagen meddelas att Nya Kaledoniens flygplats håller fortsatt stängt minst fram till torsdag. Beskedet kom sedan Australien och Nya Zeeland bett om att få evakuera hundratals medborgare som suttit fast på det franska territoriet sedan i förra veckan.

Protesterna i ögruppen har nu pågått i en vecka och utbröt i samband med att ändringar i röstförfarandet skulle införas.

På söndagen förstörde de ditsända franska styrkorna dussintals barrikader som satts upp av protesterande längs vägen mellan huvudstaden Nouméa och den internationella flygplatsen.

Ett franskt militärplan anländer till Nya Kaledonien i förra veckan.

— Ordningen kommer att återupprättas oavsett vad det kostar, sade den franska regeringens högkommissarie Louis Le Franc till reportrar i Nouméa.

Enligt lokala myndigheter har sex personer dödats och hundratals skadats sedan oroligheterna bröt ut i den franska administrativa enheten.

Myndigheterna har svarat med nattligt utegångsförbud, Tiktokförbud och undantagstillstånd. Dessutom har omkring 1 000 kravallutrustade franska poliser och soldater anlänt.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT