Garry Conille, som tidigare varit premiärminister i Haiti, har blivit vald på nytt för att styra det sargade landet i ny riktning. Arkivbild.
Garry Conille, som tidigare varit premiärminister i Haiti, har blivit vald på nytt för att styra det sargade landet i ny riktning. Arkivbild. - Foto: Dieu Nalio Chery/AP/TT

Ny premiärminister utsedd i Haiti

Regionala FN-chefen Garry Conille har blivit utsedd till Haitis nya premiärminister. Han ska leda det övergångsråd som är tänkt att styra landet – sargat av gängkriminalitet, våld och politisk oro – i ny riktning.


Conille ersätter Michel Patrick Boisvert, tidigare finans- och ekonomiminister, som varit tillfällig premiärminister sedan premiärministern Ariel Henry avgått efter att i mars ha förlorat kontrollen över landet.

Läget är kaotiskt i Haiti, på grund av det eskalerade gängvåldet. Kriminella grupper har tagit över stora delar av huvudstaden Port-au-Prince och attackerat polisstationer.

Conille har sedan januari 2023 varit Unicefs regionala chef för Latinamerika och Karibien. Rollen som premiärminister är inte heller främmande för honom, han var tidigare premiärminister i Haiti mellan oktober 2011 och maj 2012 under dåvarande president Michel Martelly.

I slutet av april valde det splittrade övergångsrådet tidigare sportministern Edgard Leblanc Fils till premiärministerposten. Men rådet kritiserades för att inte ha följt dess ramverk och en ny process inleddes.

Förutom att välja en ny premiärminister är rådet också ansvarigt för att välja en ny regering och hålla allmänna val i slutet av nästa år.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!