Utrikesminister Israel Katz håller upp ett foto på ett barn som kidnappades till Gaza under Hamas terrorattack i oktober. Bild tagen i januari.
Utrikesminister Israel Katz håller upp ett foto på ett barn som kidnappades till Gaza under Hamas terrorattack i oktober. Bild tagen i januari. - Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Ambassadörer tvingades se 7 oktober-video

Israel har reagerat med ilska på Norges, Spaniens och Irlands erkännanden av staten Palestina – och kallade under torsdagen upp ländernas ambassadörer i Israel för att tilldela dem en reprimand för deras beslut.


Ländernas erkännande kommer att få "allvarliga konsekvenser" för deras relation till Israel, säger Jacob Blitstein, vid det israeliska utrikesdepartementet, i ett uttalande.

Blitstein – som talade under mötet med länderna – säger även att erkännandet gör det "svårare att främja en överenskommelse om frigivning av gisslan" som fortfarande hålls i Gaza av terrorstämplade Hamas.

Under mötet tvingades ambassadörerna titta på en video som visar när terrorstämplade Hamas kidnappar kvinnor under angreppet mot Israel den 7 oktober.

"De bestämde sig för att dela ut en guldmedalj till mördarna och våldtäktsmännen i Hamas. Vi vill visa dem vilket snedvridet beslut deras regeringar har tagit", sade Israels utrikesminister Israel Katz tidigare under torsdagen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!