En stängd gränsövergång mellan Finland och Ryssland, här vid Villmanstrand. Arkivbild.
En stängd gränsövergång mellan Finland och Ryssland, här vid Villmanstrand. Arkivbild. - Foto: Sergei Grits/AP/TT

Finland avvisar rykte om ryska luftskepp

Ryssland övervakar gränsen mot Finland med luftskepp. Det rapporterar flera ryska medier, uppgifter som har spritts i Finland. Finländska gränsmyndigheter tonar dock med uppgifterna.


De ballongliknande avlånga luftfarkosterna ska sedan i torsdags patrullera ryska Karelen, rapporterar bland annat Ilta-Sanomat. Men finländska gränsmyndigheter säger sig inte ha observerat några luftskepp.

— Vi har patruller ute i terrängen dygnet runt. Vi har varken sett de här luftskeppen själva eller fått in några observationer från allmänheten av dem, säger Kimmo Gromoff vid Sydöstra Finlands gränsbevakningssektion till Hufvudstadsbladet.

Tidningen skriver att luftskeppen enligt den ryska statskontrollerade tidningen Rossijskaja Gazeta bland annat övervakar och kontrollerar illegal invandring till Finland och förmedlar data om eventuella överträdelser i realtid.

— Vad Ryssland sysslar med på den ryska sidan av gränsen är deras sak. Där får de i princip göra vad de vill, konstaterar Gromoff och säger att det inte finns någon anledning att vara orolig.

— Läget är mycket lugnt vid gränsen. Vi har mycket resurser ute i terrängen 24 timmar om dygnet och följer situationen noggrant.

I onsdags väckte uppgifter om att Ryssland planerar att flytta sin havsgräns mot Finland och Litauen stor uppståndelse. Dagen efter rapporterades att Rysslands gränsbevakning tagit bort 24 bojar från estniskt vatten i floden Narva, som utgör gränsen mellan Estland och Ryssland.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT