En pojke står bredvid en bil som förstörts i en israelisk räd i Kafr Dan på Västbanken. Arkivbild.
En pojke står bredvid en bil som förstörts i en israelisk räd i Kafr Dan på Västbanken. Arkivbild. - Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

WHO: Eskalerande hälsokris på Västbanken

Världshälsoorganisationen, WHO, fördömer vad de kallar en "eskalerande hälsokris" på den ockuperade Västbanken. Ökade restriktioner, våld och attacker mot hälsoinfrastruktur hindrar allt mer tillgången till vård.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

I ett uttalande efterlyser organisationen "ett omedelbart och aktivt skydd av civila och hälsovård på Västbanken".

Sedan extremiströrelsen Hamas terrorattack mot Israel i oktober, som blev startskottet på det pågående kriget i Gaza, har våldet ökat även på Västbanken. Enligt WHO har 521 palestinier, inklusive 126 barn, dödats på Västbanken sedan den 7 oktober.

Palestinska tjänstemän uppger dock att siffran är högre: enligt dem har minst 545 palestinier dödats av israeliska trupper eller bosättare sedan kriget bröt ut. Utöver det har över 5 200 personer skadats, enligt WHO.

Dessutom har attacker mot hälsoinrättningar, bland annat ambulanser och sjukhus, blivit vanligare. Mellan den 7 oktober och 28 maj har 480 sådana attacker skett på Västbanken, enligt WHO. Samtidigt innebär stängda gränskontroller, växande osäkerhet och stängningar av hela samhällen att rörligheten på Västbanken begränsas allt mer – vilket också gör att det blir svårare att få tillgång till vård.

Dessutom, betonar WHO, innebär den långvariga ekonomiska krisen att sjukvårdspersonal bara fått hälften av sin lön under nästan ett år och att många nödvändiga mediciner saknas.

TT