Spansk polis varnar badsugna turister.
Spansk polis varnar badsugna turister. - Foto: Pexels.

Turisterna varnas: Då är kvällsdopp och strandhäng farligt

På de spanska öarna Ibiza, Mallorca och Menorca råder polisbrist. Samtidigt är det högsäsong för de populära turistorterna och den spanska polisen har gått ut med en varning till alla badsugna turister.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

På Ibiza, Menorca och Mallorca råder just nu högsäsong. Det är många som föredrar att sola och bada på de spanska öarna än hemma i Sverige under sommaren. Men när de populära resmålen överbefolkas är det många brottslingar som ser sin chans. 

MISSA INTE: Snuskiga koden på campingplatser – visar att du vill ligga

Bostadspriserna skjuter i höjden – poliser har inte råd att bo på Ibiza

Spansk polis är bekymrad över högsäsongen och har gått ut i lokala spanska medier för att varna för brott. Polisen har bara 50 procent bemanning och uppmanar nu turister att vara vaksamma, vilket Expressen var först att skriva om. 

Anledningen till den låga bemanningen har att göra med att poliser helt enkelt inte har råd att bo på ö-gruppen Balearerna eftersom turister drivit upp bostadspriserna med semesterboenden. Bland de poliser som jobbar där är det inte ovanligt att man bor i sina bilar eller kåkstäder.

På Balearerna har man länge haft problem med turister på olika sätt. I våras instiftades en ny lag som gör att den spanska polisen kan bötfälla fulla turister inom vissa områden och tider, något som Nyheter24 tidigare skrivit om. 

LÄS MER: Ny lag kan ge fulla turister 17 000 kronor i böter

Polisen: Då slår tjuvarna till

De höga bostadspriserna har gjort att antalet brott på de attraktiva turistorterna ökat markant. Enligt polisen Rafael Jiminez är Ibiza värst drabbat. 

Även andra lokalbor har tvingats flytta från bland annat Ibiza på grund av bostadspriserna. 

– Poliserna bor i slumområde, De tvingas bo i tält och husvagnar för att de inte har råd att bo på Ibiza, säger Jiminez till Expressen. 

Samtidigt som polisen blir allt mer underbemannad ökar brotten. 

LÄS MER: Så kan bedragaren lura dig på semesterresan i sommar

Det är bland annat narkotikabrotten som blir fler. Polisen Jiminez berättar att det hänger ihop med den festkultur som råder på öarna, och att droghandeln ofta florerar på ställen med mycket nattklubbar och fester. 

Den spanska polisens varning handlar dock om framför allt om rån. 

– Människor rånas framför allt i sina boenden, till och med när de är hemma ibland, säger han till tidningen

MISSA INTE: Förändringen på SAS – gäller från den 1 september

I spanska lokalmedier informerar polisen om att turister brukar bli rånade när de under ”nattetid badar, har sex eller umgås i grupp” på stränder. Även på hotell är risken hög för att turister blir rånade, menar polisen.

/
/
/