Terrorgruppen IS avlidne ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Arkivbild från USA:s försvarsdepartement.
Terrorgruppen IS avlidne ledare Abu Bakr al-Baghdadi. Arkivbild från USA:s försvarsdepartement. - Foto: USA:s försvarsdepartement/AP/TT

IS-ledares fru dömd till döden i Irak

En irakisk domstol har dömt en av terrorgruppen IS avlidne ledare Abu Bakr al-Baghdadis fruar till döden. Enligt domstolen är kvinnan är medskyldig till brott som begåtts mot yazidiska kvinnor som tagits till fånga av IS.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Domen kommer kort tid innan tioårsminnet av att IS inledde en serie attacker mot den yazidiska religiösa minoriteten i den nordirakiska regionen Sinjar i början av augusti 2014. Tusentals människor dödades och tillfångatogs – inklusive kvinnor och flickor som utsatts för människohandel och sexuella övergrepp. FN betraktar IS förföljelse av yazidierna som ett folkmord.

Kvinnan dömdes enligt ett uttalande från Iraks rättsliga råd för att ha "fängslat yazidiska kvinnor i sitt hem", och underlättat kidnappningen av kvinnorna.

Kvinnan, som greps 2018 i Turkiet, överlämnades till irakiska myndigheter förra året, enligt uppgifter till AP.

Överlevande efter IS attacker i Irak har klagat på brister i arbetet för att ställa terrorgruppens medlemmar till svars. Samtidigt hävdar människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch att många av domarna mot IS-medlemmar sker efter bekännelser under tortyr, och uppmanar Irak att avskaffa dödsstraffet.

Al-Baghdadi, som utropade IS kalifat i stora delar av Irak och Syrien i juni 2014, dödades i en amerikansk räd i Syrien 2019. Sedan dess har terrorgruppen förlorat sitt grepp om alla områden som den tidigare kontrollerade, även om några av dess celler fortsätter att utföra attacker.

TT
/