Unik omfattning av personsökarattacken
Lång tids planering och stora resurser ligger troligen bakom operationen i Libanon där tusentals personsökare plötsligt exploderade. Vi är många som är häpna, säger underrättelseexperten Tony Ingesson
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Vid två tillfällen har personsökare och walkie-talkies sprängts, utrustning som använts av den Iranstödda shiamilisen Hizbollah. Tiotals har dödats och flera tusen personer skadats i Libanon.
Att orkestrera och genomföra så omfattande operationer är svårt och händelsen är unik i sitt slag enligt Tony Ingesson, biträdande universitetslektor vid Lunds universitet och forskare i underrättelseanalys.
— Det är första gången det sker med så många enheter samtidigt, vi är många inom underrättelsebranschen som är häpna.
Månader av förberedelser
Hela planen kunde ha gått i stöpet om några enheter hade exploderat i förväg.
— Då hade Hizbollah förstått att något var på gång. Nu exploderade alla väldigt synkroniserat.
Personsökarna har enligt företaget bakom dem tillverkats på licens i Ungern. Det kräver att ett någon ansöker om licens och sedan faktiskt kan producera dem. Enligt uppgifter till New York Times, har israeliska agenter startat sådana bolag för flera år sedan.
— Jag skulle tro att det tar många månader, om inte år att genomföra hela processen, det är väldigt komplext, säger Ingesson.
Kräver stora resurser
Omfattningen tyder på att det är en underrättelsetjänst med stora resurser som ligger bakom.
— Tittar man på både motiv och förutsättningar ligger Israel nära till hands, även om vi inte vet någonting än.
Israel har också pekats ut av Libanon, men har hittills inte kommenterat attackerna.
Förutom att sprida skräck och orsaka stora skador och död har attackerna ytterligare en funktion - att förstöra en etablerad kommunikationskanal för Hizbollah.
— Organisationer av det här slaget är beroende av att kommunicera för att kunna organisera sig. Det finns en anledning till att de valt bort mobiltelefoner och det är inte gjort i en handvändning att byta ut alla enheter, säger Ingesson.
Forensiska undersökningar kan avslöja en del, till exempel om vilka sprängämnen som använts. Men innan hela händelseförloppen och förberedelserna är klarlagda det kommer det att ta tid.
— Det kommer studeras decennier framåt skulle jag tro. För oss intresserade av underrättelsearbete och kommunikation kommer det att bli väldigt intressant att följa.