Kejsarpingvinen Gus gjorde rekordresa: "Chock"
En ensam och undernärd kejsarpingvin har hittats på en strand i sydvästra Australien – runt 350 mil från sitt hem i Antarktis.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Det är första gången en pingvin av arten syns så pass långt norrut, enligt forskare vid University of Western Australia.
— Den ställde sig upp i vattnet och vaggade rakt mot oss och började tvätta sig, säger Aaron Fowler som upptäckte pingvinen till The New York Times och fortsätter:
— Vi var i chock.
Den långa simturen har satt sina spår – när hannen upptäcktes på stranden i samhället Denmark vägde den betydligt mindre än vad vuxna kejsarpingvinshannar vanligen gör.
Pingvinen – som fått namnet Gus – får nu vård av experter på rehabilitering av havsfåglar. Bland annat sprejas fågeln med kallt vatten för att hjälpa honom att hantera klimatet på Australiens västkust, som är betydligt varmare än han är van vid.
Kejsarpingvinen, den största och tyngsta nu levande pingvinarten, är endemisk – vilket innebär att den lever inom ett litet geografiskt område – för Antarktis.
Det är ännu oklart om pingvinen kommer att kunna återvända hem, uppger myndigheterna. Klimatförändringarna har gjort livet svårt för fåglarna, med smältande glaciärer och krympande havsis. Enligt forskarna motiverades Gus rekordlånga simtur sannolikt av hunger.