Oppositionella Demokratiska partiet protesterar mot Sydkoreas president i nationalförsamlingen i Seoul på onsdagen. På skyltarna står det 'Yoon Suk-Yeol bör avgå'.
Oppositionella Demokratiska partiet protesterar mot Sydkoreas president i nationalförsamlingen i Seoul på onsdagen. På skyltarna står det 'Yoon Suk-Yeol bör avgå'. - Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Sydkoreas ledare "spelade ut sitt sista kort"

Sydkoreas president sitter löst sedan han utan förvarning infört krigslagar – och sedan lika plötsligt hävt dem. Yoon Suk-Yeol var redan djupt impopulär. Chockdraget ses som ett desperat försök att rädda ett sjunkande skepp.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Bakgrund: Detta har hänt

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol, som tillhör konservativa Folkets parti (PPP), införde sent på tisdagen krigslagar. Han motiverade beslutet med att oppositionen paralyserar regeringens arbete.

Undantagstillståndet innebar att alla politiska aktiviteter, även i parlamentet, förbjöds. Så även demonstrationer och offentliga sammankomster, samtidigt som medier sattes under statlig kontroll.

Timmarna senare röstade parlamentet, med Demokratiska partiet (DP) i majoritet, för att upphäva krigslagarna. Undantagstillståndet ogiltigförklarades.

Yoon Suk-Yeol meddelade senare i ett tv-sänt tal att han hävde undantagstillståndet, som totalt varade i omkring sex timmar.

Oppositionen vill nu ställa presidenten inför riksrätt och Sydkoreas största fackliga organisation har utlyst en generalstrejk som ska pågå tills han avgår.

Med krigslagarna spelade Yoon ut sitt sista kort, konstaterar Sydkoreakännaren Josephine Ørgaard Rasmussen.

— Han hade inget att förlora. Han hade varken stöd från folket eller regeringen, säger hon.

Presidenten hade varit bakbunden sedan i våras, då oppositionen vann en jordskredsseger i landets parlamentsval.

— Sedan dess har Yoons minoritetsregering knappt fått igenom några lagförslag. Det har lett till en uppbyggnad av väldigt mycket frustration, säger Ørgaard Rasmussen, verksam vid tankesmedjan Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP).

Droppen som fick bägaren att rinna över tros ha varit när oppositionen i veckan satte stopp för regeringens budget. Parallellt har Yoon en längre tid skakats av flera korruptionsskandaler som fått hans popularitet att dyka.

— Skandalerna har fått folket att ilskna till. Redan innan incidenten i går ville 58 procent av sydkoreanerna att han avgår.

Chockade

Yoon har bland annat anklagats för att ha manipulerat opinionsmätningar till både sin och en partikamrats fördel inför primär- och parlamentsvalen 2021 och 2022.

Ledamöter tillhörande det största oppositionspartiet Demokratiska partiet och andra mindre oppositionspartier lämnar in den formella begäran om att inleda en riksrättsprocess mot president Yoon Suk-Yeol.
Ledamöter tillhörande det största oppositionspartiet Demokratiska partiet och andra mindre oppositionspartier lämnar in den formella begäran om att inleda en riksrättsprocess mot president Yoon Suk-Yeol.

Den största skandalen berör dock hans fru Kim Keon-Hee, som anklagats för manipulation av aktiemarknaden och för att ha tagit emot en dyr märkesväska. I takt med att Yoon motsatt sig oppositionens krav på en utredning av fruns förehavanden har skandalen växt.

Josephine Ørgaard Rasmussen har bott och studerat i Sydkorea. Vännerna i landet är chockade över händelseutvecklingen.

— De förväntar sig mer från sina ledare, säger hon.

— Man bör veta att Sydkorea är en ung demokrati. Före 1988 hade landet en historia av autokratiska ledare som använde krigslagar för att stärka sin egen makt. På grund av det är många sydkoreaner så ledsna och upprörda nu – de ser krigslagar som en del av det förflutna, inte något som händer i en modern demokrati.

Styrkebevis

Figurer föreställande Yoon Suk-Yeol och hans fru Kim Keon-Hee under en facklig protest med krav på Yoons avgång i Seoul den 20 november.
Figurer föreställande Yoon Suk-Yeol och hans fru Kim Keon-Hee under en facklig protest med krav på Yoons avgång i Seoul den 20 november.

Yoons plötsliga beslut att införa krigslagar ses av många bedömare som en grav missbedömning som helt i onödan satte Sydkoreas demokrati, ekonomi och säkerhet på spel.

För Josephine Ørgaard Rasmussen visar dock oppositionens och folkets reaktion – och det fredliga upphävandet av krigslagarna – på hur stark den sydkoreanska demokratin faktiskt är.

— Den här incidenten betyder inte att Sydkorea faller samman, den visar bara behovet av förändring.

— Sydkorea är en blomstrande demokrati, vars folk kan vara högljutt och envist – men inte våldsamt.

TT
stats