Ryssland och Iran är de stora förlorarna efter maktskiftet i Syrien, när diktatorfamiljen Assad tvingats bort.
Ryssland och Iran är de stora förlorarna efter maktskiftet i Syrien, när diktatorfamiljen Assad tvingats bort. - Foto: Hussein Malla/AP/TT

Analytiker: Politiska kartan ruckas i regionen

Ryssland och Iran är de stora förlorarna när Assadregimen föll i Syrien. Analytikern Alexander Atarodi ser betydande regionala förändringar när islamistgrupper tog makten i Damaskus. De som vinner på utvecklingen är Turkiet och Israel.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Den oberoende analytikern Atarodi ser krasst hur den politiska kartan ritas om i rasande takt. En direkt konsekvens av att regimen i Damaskus föll är att Iran förlorat en shiamuslimsk maktsfär som man länge närt, ekonomiskt och militärt.

— När president Bashar al-Assad försvinner på det här sättet, så bryts en länk som Iran har försökt skapa i 40 års tid, säger han.

Det iranska inflytandet har varit avgörande i Syrien och i Libanon genom den militanta Hizbollahrörelsen.

— Länken har försvagats oerhört i Libanon och nu klippts av helt i Syrien – och därmed försvinner det strategiska djup som Iran haft i regionen. Det är ett stort nederlag.

Ryskt fiasko

Men konsekvenserna i Syrien kan även få global påverkan:

— Ryssland är den absolut största förloraren på regional och global nivå, säger Atarodi med bakgrund på bland annat regeringskansliet och Försvarshögskolans forskningsinstitut.

Ryssland har investerat enormt politiskt och militärt kapital i Syrien. Moskva ville visa hela regionen att landet hade en politisk vilja att ändra på saker i Mellanöstern.

— Den berättelsen var mycket mäktig och fick genomslag i hela arabvärlden – och så plötsligt sitter Ryssland där i skiten, ursäkta uttrycket, säger han.

Därmed öppnar sig den politiska spelplanen för två aktörer:

— Turkiet är absolut den största vinnaren, kanske jämte Israel som fick det här som ett överraskande brev på posten, säger Atarodi i en telefonintervju timmar efter det att Damaskusregimen fallit.

Turkiskt godkännande

Den islamistiska extremiströrelsen HTS skulle inte kunna ha nått de militära framgångarna utan ett indirekt godkännande från Turkiet – som vill öka sitt inflytande i Syrien.

— Direkt eller indirekt så har Turkiet haft ögonen på en expansion och alltid blickat mot till exempel norra Syrien, säger han och påminner om de historiska nederlag som landet drabbades av efter första världskriget då man förlorade stora landområden – något som sitter djupt i den turkiska folksjälen.

För Israels regering har utvecklingen i Syrien varit utom landets direkta kontroll. Tidigare har Israel varit oroligt för att islamistiska extremistgrupper skulle bli starka i grannländerna.

Detta förändrades delvis efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023, enligt Atarodi:

— Israel ser fördelar med vad som händer – för det innebär att Iran förminskas på den politiska scenen.

TT
stats