Över 150 kan ha dödats i Iran i natt

Enligt CNN bekräftar sjukhuskällor att 19 människor dödats under gårdagens demonstrationer.


Läget är spänt i Teheran efter att tusentals demonstranter drabbat samman med polis beväpnad med batonger, tårgas och vattenkanoner.

Enligt CNN bekräftar sjukhuskällor i Teheran att 19 människor dödats i oroligheterna.

Enligt obekräftade uppgifter handlar det om så många som 150.

Söker skydd på utländska ambassader

Organisationen International Campaign for Human Rights i Iran uppger att ett stort antal demonstranter misshandlats och skadats av säkerhetsstyrkor då de greps när de sökte sjukhusvård. Enligt organisationen har ett antal skadade demonstranter sökt skydd på utländska ambassader, uppger CNN.

Det är svårt att få uppgifterna från Iran bekräftade då kulturdepartementet på lördagen förbjöd utländska medier från att rapportera från demonstrationerna utan tillstånd från de iranska myndigheterna.

Obama: Respektera yttrandefriheten

President Barack Obama skärpte tonen ytterligare och krävde att den iranska regeringen stoppar allt våld och sin orättfärdiga behandling av det iranska folket.

– Den allomfattande mötes- och yttrandefriheten måste respekteras och USA kommer att stödja alla som vill praktisera dessa rättigheter, sade Obama.

Omkring 2 000 demonstranter försökte trots mötesförbud samlas vid Teherans universitet på lördagen för att protestera mot presidentvalet den 12 juni.

Presidentvalet vanns enligt regimen av Mahmoud Ahmadinejad. Men Mir Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi, som båda var kandidater, har protesterat och 646 fall av misstänkt fusk har anmälts.

Vägrade träffa Väktarrådet

Ahmadinejads tre motkandidater hade under lördagen beretts tillfälle att lägga fram synpunkter inför Väktarrådet, Irans högsta valmyndighet. Bara en kom: Mohsen Rezai, tidigare chef för en av den islamiska republikens elitstyrkor. Även han har klagat på valet, men inte som de två andra krävt att det ska göras om.

Mousavi - som själv har rört sig i den islamiska statens inre cirklar och var premiärminister på 80-talet - sade på lördagskvällen att han är redo för "martyrskap".

Han sade också att han inte avser att konfrontera den islamiska staten och tillade att genom att inte ge tillstånd till lagliga demonstrationer riskerar den islamiska staten "farliga konsekvenser".

Det iranska upproret

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!