Intervju24: Ung svensk-iranier om vad gatan känner

Nyheter24 har intervjuat 19-årige Nima om våldet, folkets känslor och framtiden. "Folket är inte längre rädda", säger Nima från Teheran.


TEHERAN. Valet i Iran och dess efterkommande tumult - hundratusentals människor fyller gatorna med protester mot regimen och valfusket - har fått rubriker världen över.

Uppretade twitterinlägg och videoinspelningar fyllda med våld har tagit sig över landets gränser trots myndigheternas försök att tysta ner folkets röster. Men ändå lämnas mycket obesvarat.

Nyheter24 har pratat med en av Teherans sju miljoner invånare och lyssnat på vad en människa inifrån det allt mer stängda landet Iran har att berätta. Han vill vara anonym, men vi kallar honom Nima.

Nima är en 19 år gammal svensk-iranier, som vill plugga ekonomi till hösten. Han är för tillfället på besök hos sina iranska generationskamrater. De många unga perser - i Iran är cirka två tredjedelar av befolkningen under 30 - som fått nog av diktaturen.

De har tillgång till internet och kabelteve och kan allt om västerländsk kultur, men är också medvetna om det egna landets rötter, innan mullorna kom till makten. Och de vill leva i ett modernt Iran.

Med fara för sitt eget liv valde Nima att svara på några frågor över en osäker internetuppkoppling någonstans i Teheran.

Hur är stämningen på gatorna efter Khameinis tal under fredagsbönen?

– Det har lugnat sig lite, oppositionen har vädjat att folk ska ta det lugnt, så folk protesterar med tystnad, de samlas runt gatorna med plakat, helt tysta, för att motbevisa det regeringen säger om att alla protestanter är huliganer.

– Folk känner sig förolämpade av Khameinis tal då det mest innehåller meningslöst nonsens. Varje natt, runt klockan tio går alla upp på sina hustak och skriker ut "Allah-o-akbar" (gud är stor) precis som de gjorde före revolutionen för 30 år sedan.

Är folk verkligen så entusiastiska inför oppositionsledaren Mousavi som man kan få intryck av när man ser hur många som flockas på gatorna?

– Ja, verkligen.

Kan det bli revolution på allvar den här gången? Eller kommer protesterna mattas av precis som tidigare?

– Det intressanta är att det här inte är som tidigare gånger. Det har inte hänt under de 30 åren efter revolutionen att protester varit så massiva. Det samlas hundratusentals människor varje dag. Det har aldrig hänt. Förut var det studenter som protesterade och när polisen kom sprang de genast iväg. Nu stannar folk på gatorna trots att polisen skjuter skarpa skott. Folk är inte längre rädda.

Varför har just Ahmadinejad provocerat så mycket och fått fart på protesterna? Har han verkligen någon makt i iraniernas ögon?

– Han provocerar genom att ljuga det iranska folket rakt i ansiktet. Folk blir arga av det han säger och av hans självgodhet. Men han backas tyvärr av Khamenei, och det ger honom makt.

– Det politiska styret i Iran har hamnat i två läger och det är en kamp om vem som har makten. De konservativa mot de som vill reformera. Den här kampen har nu tagit sig högst upp i det politiska styret.

Vad gör polisen?

– Polisen gör inte så mycket. Det är kravallpoliserna som är lite förryckta. De flesta inom kravallpolisen är lågutbildade bönder som har getts vapen och motorcyklar, och det är de som är våldsamma. Polisen är frånvarande.

Hur förhåller sig myndigheterna i allmänhet?

– Propaganda la Nordkorea. På statlig teve vädjar man att folk ska ta det lugnt och man får hela tiden höra kampsånger om Irans storhet och hur vackert det var att så många röstade. Teve, media och allt statligt är i de konservativas händer och de använder allt de kan för att visa sin sida.

– Efter klockan sju stänger de mer eller mindre av internet, sms går inte att skicka och de stänger även av mobilnätet helt. Myndigheterna skickar även så kallade parasiter som släcker ner satellitteve som förutom internet är den enda källan till utomstående information.

Iranier tar till gatan i protest mot regimen:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tågbolag pausar all trafik i Sverige

För första gången på flera år: Svenska onlineköp ökar

Det har varit en tuff period för svenska konsumenter. Men nu ökar köpviljan för första gången sedan 2021. I alla fall på nätet, där branschorganisationen Svensk Handel visar på stigande försäljningssiffror online.

Sverige skickar styrka till Röda havet

Försvarsmakten kommer att skicka en styrka på upp till 25 personer till Röda havet, efter ett regeringsbeslut i dag, uppger Aftonbladet.

Polisen rapporterar om misshandel, Malmö

"Man gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Tände eld på Ica-butiken: Våld mot personal ökar

I dagarna åtalades en kvinna för att, beväpnad med hårspray och tändare, ha satt eld på en Ica-butik full av kunder och personal. Händelsen fångades på film. Våldet har ökat butiksbiträden, rapporterar Svensk Handel.

Livstids fängelse för Jönköpingsmord

Mannen och kvinnan hade träffats av en slump och därefter setts några gånger.