Bland undertecknarna finns stora och kända organisationer som Oxfam, Rädda Barnen, War Child, Plan, Amnesty International och Läkare utan gränser.
Den senaste månaden har rubriker om kaos och skottlossning vid GHF:s hjälpcenter duggat tätt. Enligt hjälporganisationerna har över 500 palestinier dödats och nära 4 000 sårats när de försökt få tag i nödhjälp. Liknande uppgifter kommer från hälsomyndigheter i det Hamaskontrollerade Gaza.
Strikt urval
GHF är ett hårt kritiserat israelisk-amerikanskt initiativ som påbörjade sina insatser för att dela ut nödhjälp i Gaza i slutet av maj. Det skedde efter internationella fördömanden och återkommande svältvarningar med hänvisning Israels blockad av Gaza under våren – och sedan FN och andra etablerade organisationer stängts ute.
GHF har klandrats skarpt. Dess strikta urval av vilka som får hjälp, bland annat genom ansiktsigenkänning, beskrivs av experter som ett försök att använda mat som ett militärt vapen.
Till skillnad från FN-systemets cirka 400 distributionspunkter har GHF enbart en handfull centraler i södra och mellersta Gaza. Det är vid dessa som palestinier mist livet, när de beskjutits av militär i massan av hungrande människor som väntar på matpaket.
”Israels regering tvingar svältande och försvagade civila att vandra i timmar genom farlig terräng och aktiva konfliktzoner, bara för att ställas inför en våldsam, kaotisk kapplöpning mot en inhägnad, militariserad distributionsplats”, heter det i uttalandet.
Utgör fara?
Enligt Israel skjuter man endast mot personer som beter sig misstänkt och utgör en fara.
Men den israeliska tidningen Haaretz har de senaste dagarna publicerat vittnesmål från soldater som hävdar att militären medvetet skjuter mot palestinier nära hjälpstationer, även om de inte utgör något hot.
Det pågående Gazakriget utlöstes av terrorstämplade Hamas attack mot Israel i oktober 2023.