Nu stoppas en av bilens mest omtalade funktioner. Den innovativa körstilen, som länge hyllats av både föraren och Elon Musk, kommer att förbjudas på grund av ny lagstiftning om bromssystemet.
Beslutet väcker diskussioner världen över, är framtidens körsätt redan historia?
Funktion i elbilar stoppas
Elbilar har under de senaste åren förändrat hur vi tänker kring bilkörning. En av de mest revolutionerande funktionerna har varit möjligheten att både gasa och bromsa med endast en pedal.
Genom att släppa gasen aktiveras bilens regenerativa bromssystem som bromsar in fordonet, något som inte bara gör körningen smidigare utan även förbättrar räckvidden.
Elon Musk har beskrivit funktionen som “framtidens sätt att köra”. Men nu sätter Kina ned foten.
Från och med januari 2026 måste alla nya bilar som säljs i Kina uppfylla de nya nationella reglerna för bromssystem. Det innebär att bilar inte längre får eller kommer att kunna bromsas endast genom att släppa gaspedalen.
Bromspedalen måste alltid användas för att stanna i bilen i standardläge. Redan 2027 omfattas även nuvarande modeller med enpedalsfunktion, enligt Carup.
Beslutet? Säkerhetsrisk
Orsaken? Beslutet grundar sig i säkerhet. Myndigheter pekar på risken för fördröjda reaktioner i akuta situationer, samt risken att polisen litar för mycket på att bilen bromsar av sig själv.
I värsta tänkbara fall kan det leda till olyckor.
Kina har dessutom drabbats av flera incidenter där elbilarna plötsligt accelererat utan förklaring, även om orsaken till dessa ännu inte är fastställda.
Tesla, Volvo, Mercedes och BMW har integrerat enpedalskörning i sina elbilar och användare har uppskattat den smidiga körstilen, särskilt i stadsområden, enligt Carup.
Frågan är bara hur biltillverkarna kommer att svara på Kinas nya regler och om andra marknader kommer att hoppa på samma tåg.

Vad gäller i Europa?
Än så länge har europeiska och amerikanska bilmyndigheter inte uttryckt planer att införa liknande förbud – men att Kinas nya regler kommer påverka utvecklingen globalt.
Framtiden har mött sitt första bakslag. För bilindustrin innebär det en omställning, för konsumenterna en omprövning och för Elon Musk kanske en knuff – åt fel håll.