Många ser parkeringsböter som en frustrerande och ovälkommen överraskning som snabbt kan sätta käppar i hjulet för plånboken.
I Sverige är det redan nu vanligt att bötesbeloppen ligger nära taket på 1 300 kronor och för många bilister är det väldigt störande att mötas av en lapp på rutan.
EU förändrar spelreglerna för p-böter
Från och med 2027 kan parkeringsböterna i Sverige bli dyrare, allt på grund av en ny tolkning av momsregler kopplade till ett EU-domsbeslut från 2022.
EU-domstolen fastslog att kontrollavgifter och felparkeringsböter ska betraktas som momspliktiga tjänster, enligt Dagens Nyheter.
Nu har Skatteverket gett klartecken för att moms ska läggas på kontrollavgifter, vilket innebär att böterna som bilister får kan komma att öka när moms tillkommer på själva bötesbeloppet.
Exakt vem som kommer att stå för kostnaden, om det är parkeringsbolagen eller bilisterna själva, är fortfarande oklart. Det beror delvis på hur kommuner och bolag väljer att hantera avgifterna inom ramen för gällande lagar och tak för p-böter.

Så påverkar momsen boten i praktiken
Enligt lagstiftningen som råder just nu finns ett maxbelopp på 1 300 kronor för parkeringsböter och många kommuner, inklusive Stockholm, har avgifter som ligger nära detta tak.
Om momsen läggs på toppen av det beloppet kan böterna i praktiken bli dyrare än vad som är lagligt att ta ut, vilket skapar en komplicerad situation för alla.
Revisionsföretaget Deloitte varnar för att parkeringsbolag och fastighetsägare kan drabbas ekonomiskt eftersom momsen troligen inte går att föra vidare till kunderna. Det kan leda till minskade intäkter för bolagen och förändrade villkor för parkeringsverksamheten.
Alla är inte överens om beslutet.
– Vi tycker det här är konstigt. Det hade varit bättre om riksdagen och regeringen hade ändrat lagen och förordningar, säger Louise Bill, VD för branschorganisationen Svepark, till Dagens Nyheter.
Vad betyder det för dig som bilist framöver?
I praktiken väntas de nya momsreglerna träda i kraft från och med 1 januari 2027, vilket ger berörda aktörer möjligheten att anpassa sig. Frågan om höjda avgifter eller förändrade maxbelopp för p-böter kan också komma att tas upp på politisk nivå framöver.
Resultatet? EU-domens krav på moms på parkeringsböter är en förändring som kan leda till dyrare böter för bilister – men huruvida kostnaderna kommer att fördelas är fortfarande oklart.